Search

Вивчаємо досвід організації кооперативних об’єднань

Вивчаємо досвід організації кооперативних об'єднань

17 квітня 2018 року в Чорткові відбулася регіональна конференція присвячена створенню і розвитку сільськогосподарських кооперативів в Тернопільській області. В роботі конференції, за сприяння директора коледжу В.С. Глови, взяли участь і представники нашого навчального закладу: М. В. Сопилюк - заступник директора з навчальної роботи, Н.В. Ємчук – завідувачка бібліотеки коледжу, О.І. Холодило - викладач економічних дисциплін, Ю.П. Війтик – викладач соціальних дисциплін.

Ініціаторами і організаторами цього заходу став департамент АПР Тернопільської ОДА та Єпархіальне управління Бучацької єпархії УГКЦ. Таке поєднання організаторів зовсім не дивне, адже свого часу митрополит Андрей Шептицький підтримував економічну самоорганізацію українських селян, сприяв відкриттю кооперативів. Велику роботу по підготовці заходу в Чорткові провів протосинкел Бучацької єпархії о. Володимир Заболотний. Він же і розпочав зустріч своїми роздумами по даній темі перед присутніми священиками, представниками громадськості, установ, підприємцями та кооператорами, які зібрались в залі Чортківського будинку культури. На важливому значенні кооперативних об'єднань в збереженні і розвитку українського села та його національної ідентичності наголосив в своєму зверненні владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – єпарх Бучацький.

З інформацією перед присутніми виступив Володимир Стахів, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА, який охарактеризував стан розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в області. Цікавими були виступи Ігоря Велигана, виконавчого директора кооперативного об'єднання «Файні газди» та Михайла Хмарного з кооперативу «Волошковий край». Відбулася жвава дискусія та обмін досвідом і пропозиціями з питань організації сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Тематика цього зібрання викликала інтерес і в делегації викладачів-просвітян нашого коледжу, які були її активними учасниками. Отримана інформація особливо цінна для пропагування кооперативної тематики в роботі нашого навчального закладу поширення ідей кооперації в студентському середовищі, удосконаленні викладання соціально-економічних дисциплін.

 

Юрій Війтик, викладач коледжу

: