Search

Екскурс в старовинне місто над Прутом

Екскурс в старовинне місто над Прутом

    13 листопада студенти 14, 15 та 25 груп нашого коледжу відвідали старовинне місто над Прутом Чернівці, яке є історичною столицею Буковинського краю. Це місто, яке відоме своїми архітектурними ансамблями, історичними пам'ятками, одну з яких — «Резиденція митрополитів Буковини і Далмації»,  включено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

      Студенти дізнались, що назва міста походить від  городища, яке в «Списку городів руських дальніх і ближніх» згадується як Черн на Пруті. Перша письмова згадка про Чернівці в історичних документах датується 1408 роком. До 1918 року місто офіційно називалось Czernowitz (німецькою) — Черновіц. До 1944 року — Черновіци, що на думку дослідників означало «новий Черн». Цікавою і захоплюючою була розповідь екскурсовода Марії Паламарюк про місто над Прутом.

    Далі наша екскурсія мала продовження в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. Екскурсовод Анжела Флорівна ознайомила нас з історією університету. Ми дізнались, що університет був заснований 4 жовтня 1875  року указом імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа на основі теологічного інституту, який існував із 1827 року з німецькою викладовою мовою та з окремими кафедрами української та румунської мов і літератур.

       У 1989 році Чернівецькому університетові присвоєно ім'я Юрія Федьковича.

    Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича — один із найстаріших класичних університетів в Україні. Розташований у величній будівлі сучасних Чернівців –  комплексі, спорудженому в 1864-1882 рр. як резиденція буковинських митрополитів за проектом відомого чеського архітектора Йосифа Главки. Роботи інтер'єрів виконані віденськими художниками К. Іобстом, І. Кляйном, чеським К. Свободою, буковинськими Е. Бучевським і Є. Максимовичем. Стиль будівель еклетичний з домінуючим мотивом візантійської та романської архітектури.У центрі резиденції височіє хрест на шпилі, який, за легендою, вказує католикам на захід, а православним – на схід.Лише у 1899 році в Чернівцях з'явилися студенти-дівчата: спочатку їх було всього чотири, але у 1909 році їх кількість зросла до 75.

     Сьогодні в Університеті функціонує 2 інститути: Інститут біології, хімії та біоресурсів та Інститут фізико-технічних і комп'ютерних наук, 11 факультетів.

    Ми побували у Трьох-Святительській церкві, яка знаходиться на території університету, відвідали Мармурову, Блакитну та Червону зали.Найцікавіша зала колишньої Резиденції митрополитів Буковини і Далмації — Червона. Стіни там оздоблені китайським шовком, стеля декорована вишуканими орнаментами, а підлога встелена паркетом з червоного бука, дуба та зеленої липи.

     В університеті викладали письменник Осип Маковей, композитор Сидір Воробкевич. Серед студентів були Іван Франко, Денис Лукіянович, Олександр Колесса, лексикограф Юліан Кобилянський (брат письменниці Ольги Кобилянської). З чернівецьким університетом пов'язані долі Михайла Драгоманова, Лесі Українки, Володимира Винниченка.

     Екскурсія дала можливість студентам поринути в старовинну історію міста, насолодитися цікавою архітектурою, познайомитись з одним із найстаріших класичних університетів в Україні, які варті уваги.

      Загалом, всі студенти отримали безліч незабутніх вражень від колишньої, так званої, історичної столиці Буковини, а також побачили та почули багато цікавої інформації в руслі вивчення історії української культури. Кожна локація, на якій побували студенти, залишила позитивні емоції та враження, а сама екскурсія виявилася пізнавальною та продуктивною.

Галина Глова, Ірина Сагайдак, Марія Олійник, куратори груп

: