Search

Подорож до древніх Чернівців

Подорож до древніх Чернівців

Третій день реалізації проекту «Розуміємо. Пізнаємо. Польські та українські маршрути ідентичності» приніс нам очікувану подорож у красиве і неповторне, древнє і сучасне місто Чернівці. Смачний сніданок - і ми готові до подорожі. У Чернівцях ми зразу помічаємо як воно відрізняється своєю архітектурою від інших міст України. Вузенькі вулички міста зачаровують і дозволяють відчувати себе комфортно.

Знайомство з містом ми розпочали з головної його пам'ятки – резиденції православних митрополитів Буковини й Далмації, а нині Чернівецького національного університету імені Федьковича. Цей проект чеського архітектора Йосипа Главки здобув дуже багато нагород, його удостоїли особливою увагою на виставці в Парижі. Нашим гостям цей заклад нагадав Хоґвардс - замок із художнього фільму "Гаррі Поттер". Гід розповіла, що для будівництва цього закладу були запрошені найкращі майстри з різних куточків Австро-Угорщини, а цеглу виготовляли за замовленням. Кожна цеглина була перевірена на якість, а майстри, які будували заклад, могли ставити тільки 100 цеглин в день. Пам'ятка архітектури вразила нас та наших гостей вишуканими  інтер'єрами  двоповерхового палацу митрополита. Відвідалм ми три головних зали університету: Мармурову, прикрашену  аркадою та живописом, Блакитну та Червону, де збереглися автентичні інтер'єри. В університетському храмі ми мали можливість оглянути повністю збережені настінні розписи та іконостас. Саме тут майбутні священники вчаться відправляти Службу Божу. Ззаді університету є чудовий парк, в якому ростуть понад дві тисячі дерев і кущів з різних кліматичних зон світу.

Наступна зупинка - обласний музей народної архітектури та побуту, пам'ятка культурної спадщини. Територія музею – це мальовнича ділянка, на якій відтворено дві сільські вулиці, де розміщено п'ять селянських садиб, громадські та господарські споруди.

Екскурсії залишилися позаду - настав час малювання. Ми поділилися на змішані групи, кожна з яких мала завдання намалювати одне із тих місць, де ми зупинялися попередніми днями. Це допомогло нам трохи перепочити і весело провести час.

 

На завершення екскурсії Чернівцями ми зробили променад єдиною пішохідною вулицею міста – О. Кобилянської, багатою різними архітектурними пам'ятками, а також магазинами одягу, ресторанами, кафе. Подейкують, що раніше цю вулицю мили з милом, а місцевих торговок змушували роззуватися й витирати ноги.

Зробили декілька фото, випили смачної кави, і, переповнені емоціями, повернулися в Заліщики.

Любінецький Владислав, студент коледжу, учасник проекту

: