Search

А у нас гості...Африка Південна

 

Звичайно це перебільшення, не вся країна, але все-таки делегація Південно-Африканської Республіки побувала на Заліщанщині. Гості власне прибули у Вознесенськ, але здійснювали ознайомчо-екскурсійні поїздки по Україні. Місто Вознесенськ плідно співпрацює з муніципалітетом Хесекуа. 11 червня 2005 року було підписано Меморандум про співпрацю між Вознесенськом та муніципалітетом Хесекуа, відповідно до якого міста вважаються «містами-побратимами». Це означає, що вони будуть провадити спільну діяльність в сфері: налагодження господарських зв’язків, здійснення експортно-імпортних операцій, розвитку туризму, здійснення культурних, спортивних, освітніх та професійних обмінів.


 

В рамках святкування дня міста за останні п’ять років місто Вознесенськ відвідало 6 офіційних делегацій з муніципалітету Хесекуа та 5 офіційних візитів делегації з міста Вознесенська мали змогу відвідати муніципалітет Хесекуа та взяти участь у святкуванні Дня міста.

У 2007 році між містами була започаткована ініціатива щодо спільної реалізації програми «Молодіжне лідерство та досвід демократичних перетворень», в рамках якої у вересні 2007 р. та жовтні 2009 р. відбулися візити молодіжних делегацій з м.Вознесенська до муніципалітету Хесекуа, де молоді люди мали змогу ознайомитись з культурою, релігією, політикою та адміністративною системою Південної Африки, а також ознайомитися з досвідом демократичних перетворень останніх років в ПАР.


 

Відповідно до програми м.Вознесенськ також зустрічав молодіжну делегацію з муніципалітету Хесекуа протягом 17-22 вересня 2008 року.

Під час візиту до Заліщицького коледжу, в гуртожитку якого вони проживали і в їдальні якого харчувалися, було проведено ряд цікавих зустрічей і бесід з учасниками делегації. Обговорення відбувалося і в читальному залі коледжу, і під час проведення екскурсії по навчальному закладу, в районному краєзнавчому музеї, де змістовну екскурсію провів його директор В.Каспрук.

 


 

 

У складі африканської делегації були помічник вихователя, студенти, ІТ технік, слідчий, працівники муніципалітету, бізнесмен, а також керуюча справами Вознесенської міськради. Незважаючи на різний колір шкіри, освіти, рід занять, учасники дискусій знайшли багато спільних тем для розмови. Виявляється, що і проблеми в навчанні студентів подібні, і в традиціях є спільні ознаки. Враження гостей від ознайомлення з нашим краєм тільки позитивні. Тим більше, що вони побували не тільки в Заліщиках, але і в Чернівцях, а також Коломиї, де відвідали музей писанки.

 

 


 

 

 

 

 

 

Гідами в цих поїздках були С.Руснак та І.Боднар. Делегація з Африки поїхала далі, в їх планах продовження знайомства з Західною Україною. Такі контакти сприяють зближенню людей різних континентів, ще раз підтверджують, що ми жителі однієї спільної, але такої вразливої планети Земля.

 


Юрій ВІЙТИК
викладач ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого»

 

: