Search

Нестача вітамінів у зимовий період

У зимовий період особливо актуальне питання пошуку вітамінів. Головною причиною сезонного авітамінозу є елементарна нестача вітамінівв їжі. Як упоратися з проблемою?

Добре, якщо ви встигли запастися плодами шипшини, малини, смородини, чорниці. Але що робити, якщо ви не зуміли вчасно приготуватися до періоду «вітамінного голодування»? Пропоную деякі поради, щоб поповнити організм цінними речовинами.

Насамперед потрібно забути про шкідливу їжу. Віддавайте перевагу печеним, приготованим на парі стравам і овочевим салатам. Вони стануть чудовою альтернативою після святкових «смаколиків». Ви помічаєте за собою роздратування, сонливість, зниження апетиту, погіршення пам’яті, уваги, зору? Ваша шкіра стала сухою, волосся тьмяне і ламке? Це перші ознаки гіповітамінозу.

Найкраще для вас — порадитися з лікарем і скористатися спеціальними вітамінними комплексами, ассортимент яких в аптеках надзвичай но широкий. Хочу зауважити, що людський організм використовує ту кількість вітамінів, яка йому потрібна, а надлишок виводить. Якщо ви вранці прийняли пігулки, в яких міститься добова доза вітаміну С — 75 міліграмів, то організм засвоїть лише 20—25 міліграмів, решта пропаде дарма. Тож дотримуйтеся правила — все добре теж в міру! Адже надлишок вітамінів в організмі викликає не менш небезпечний гіпервітаміноз. Дотримуйтесь правильного, раціонального харчування. Бо ж давно відомо: наше здоров’я — це все, що ми їмо. Тому пропоную кілька порад щодо використання природних вітамінів, які неодмінно підуть на користь вашому організму. Щоб швидше поповнити запаси вітаміну А, вживайте багаті на нього продукти разом із жирами. Це хурма, гарбуз, морква, яєчний жовток, риб’ячий жир, печінка.

Ідеальним варіантом можуть стати салати із соняшниковоюабо оливковою олією. Щоб отримати вітамін В6, слід їсти яловичину, баранину, дріжджі, капусту, сою, горіхи, квасолю, молоко, картоплю. У всіх продуктах вітамін С міститься у вигляді аскорбінової кислоти, яка в організмі перетворюється безпосередньо на цей вітамін. Шлункові ферменти швидко перетворюють аскорбінку на вітамін, тому ефект можна спостерігати вже за кілька днів. Вживайте цитрусові, квашену капусту, цибулю, буряк. Насіння соняшника, мигдаль, арахіс, вівсянка, банани, горіхи містять вітамін Е.
Щоб організм швидше засвоїв його, краще вживати ці продукти разом із жирами (соняшникова і оливкова олії, тваринні жири). Для поповнення вітамінної недостатності також можна використовувати настої вітаміновмісних рослин.

Настій шипшини. Містить велику кількість вітаміну С, має протизапальну, сечогінну й загальнозміцнювальну дію. 20 г сухих плодів промивають у холодній воді, дроблять, заливають 0,5 л окропу й кип’ятять протягом 10 хвилин при закритій кришці. Після чого настоюють у теплому місці 4—6 годин і проціджують. Приймають по ½ склянки 3 рази на день.

Можна за смаком додати мед або цукор. Настій зі смородини. Її ягоди містять вітаміни С, Р, органічні кислоти, дубильні речовини й ефірні олії. 2 столові ложки сухих ягід заливають 2 склянками окропу, настоюють 1 годину й випивають протягом дня.

Журавлинний морс має тонізуючу, освіжаючу дію й підвищує розумову й фізичну працездатність. Ці зимові вітаміни доступні кожному. Вони не лише корисні, а й смачні. Тож тепер ви знаєте, що їсти взимку, щоб підвищити імунітет та поповнити запас корисних речовин.

: