Search

Землі боляче переносити таку неповагу до себе…

За чисте повітря
Свій голос віддай,
За небо блакитне,
Зелений сад, гай,
Прозоре джерельце,
Родючі поля і щоб багатіла
Вся наша Земля!
Для цього дерева саджай
не сміти.
Криницю та річку
врятуй від біди.
Люби все живе
і тварин бережи.
То ж нам усім
треба її берегти
Рятуймо ж планету
від зла і біди!

 

Впровадження у виробництво найновіших досягнень науки і техніки, поява нових технологій, енергоджерел і матеріалів призвели до революційних змін у житті суспільства. Людство вступило в епоху науково-технічної революції, що посилило антропогенний вплив на природу. Цей вплив має суперечливий характер. У ньому переплітаються позитивні й негативні явища. З одного боку, вдосконалення технологій і зростання виробництва сприяють більш повному задоволенню потреб людей, раціональному користуванню природними ресурсами, збільшенню виробництва продуктів харчування і т.ін. З іншого - забруднюється природне середовище, знищуються ліси, посилюється ерозія ґрунтів, випадають кислотні дощі, зменшується озоновий шар землі, погіршується стан здоров'я людей тощо.

За даними Міністерства природних ресурсів і екології, у нашій країні щороку утворюється майже 2 млрд. т різних відходів, 2/3 з яких розкривні, шахтні та інші гірські породи. Тільки переробка сільськогосподарської сировини дає щороку 450 мли т відходів. Зростання населення і масштабів виробництва спричинило виникнення регіональних екологічних проблем.

 

Сьогодні ми все частіше чуємо слова “екологія”, “забруднення навколишнього середовища”, “забруднене довкілля” Ми вже стали звикати до цих слів і продовжуємо свою бездіяльність. Нерозумні дії людей на планеті Земля у найближчий час можуть повернутися великими нещастями, бідами усього людства.

В долі природи – наша доля, і ми повинні зробити все для того, щоб використати останній шанс і допомогти рідній природі, тим самим зможемо продовжити життя в наступних поколіннях. Що ж можемо ми, студенти, зробити для навколишнього середовища? З чого треба почати свої дії? Хто в цьому допоможе нам? Як організувати роботу, щоб зберегти надбання природи у нашому мікрорайоні? Задумуючись над екологічними проблемами світу, перш за все потрібно дбати про чистоту тієї території , на якій ти проживаєш. Саме такі думки, які актуальні у наш час, і спонукали зробити акцію “Чисте навколо нас”. В ній детальне схематичне прибирання придорожної території села Зелений гай, яке відбулось 1 квітня студентами-екологами 31 групи ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В результаті проведеної роботи було зібрано багато побутових відходів, таких як: бутилки склянні, жестяні, поліетиленові пакети, а також біологічні відходи і т.д., що мають великі терміни розкладання, а саме до 100 і більше років. Крім цього попадаючи в навколишнє  природне середовище забруднюють його.

 

Ми всі дуже добре знаємо і розуміємо, як поводитись, щоб не нанести збитку природі, і багато говоримо про її захист. Але треба кожному почати з себе, душею відчути єдність з природою: бути обережним в лісі, щоб не зламати гілку, бо дереву боляче, воно живе; не залишати після себе сміття, бо землі боляче переносити таку неповагу до себе (скло, пляшки не перегнивають і залишаються виразки на тілі землі); обережно поводитись з вогнем, бо він може знищити цілі лісові масиви, поля. Людина виділяється від природи своїм розумом, щирим серцем. Тож станьмо розумними господарями на своїй землі, і давайте будемо пам'ятати, що екологічне забруднення, як ланцюгова реакція, може призвести до екологічної катастрофи.


 Студенти-екологи, 31 група

: