Search

Сатурнія велика (Saturnia pyri) - найбільший метелик Європи під стінами Заліщицького агроколеджу

Викладачі та студенти поспішаючи зранку в коледж й не здогадувались про те, що їх там чекає приємна несподіванка. Біля вхідних дверей, облюбував собі затишне місце для відпочинку, велетенський метелик, який ніби навмисне для «фотосесії» прилетів під стіни коледжу. Це сатурнія велика (павиноочка грушева) (Saturnia pyri) — метелик родини Павиноочки, найбільший нічний метелик в Європі.

Рідкісну знахідку з превеликою зацікавленістю розглядали всі: студенти, викладачі, працівники коледжу, адже більшість таку красу бачили вперше.

Погодьтеся, – метеликами захоплюються усі, незалежно від того чи то фахівець- ентомолог, чи то пересічний мешканець… Їх часто порівнюють із квітами, і до них, на противагу іншим комахам, у людей сформувалося дуже приязне ставлення. Хтось звертає увагу на забарвлення, хтось на форму, а хтось на розміри…

Провівши пізнавальні дослідження, виявилося, що за розмахом крил ці метелики сягають до 15, а інколи — 20 см!

Цей метелик дуже вибагливий до світла, температури та їжі. Через великі крила та тіло, що заважають йому швидко пересуватися, комаха веде нічний спосіб життя. Харчується лише нектаром нічних квітів, соком плодових дерев.

На його широких крилах можна розгледіти характерний малюнок у вигляді темної плями посередині кожного крила. Завдяки чутливим вусикам, самці цього виду володіють надзвичайним нюхом. Вони здатні почути запах самки на відстані 10 км. Їх нюхові рецептори реагують навіть на одиничні молекули. Цих метеликів можна буде побачити ще до кінця червня. Його гусениця живе на плодових деревах, терені, грецькому горісі. Сатурнію велику дуже рідко можна побачити у природі, вона занесена до Червоної книги України, як «вразливий вид» чисельність якого незначна.

На заході України поява такого метелика - рідкість, адже він полюбляє субтропіки. Тільки деякі регіони півдня за сприятливої погоди є звичними для цих метеликів. Мабуть аномальна спека ввела в оману, і Павиноочка спутала Захід з Півднем. Однак це дає шанс заліщанам внести свій внесок у збереження червонокнижних метеликів. Тому, якщо пощастить і ви зустрінете нічного велетенського метелика - не знищуйте його, бо, по-перше він дуже гарний, по-друге він живе зовсім не довго і по-третє за пошкодження особин цього виду на території України накладається штраф.


                                                     Радик А. В., викладач природничих дисциплін

: