Search

Незабутні студентські роки

Незабутні студентські роки

Студентські роки залишаються в нашій пам'яті назавжди. Безумовно, це найпрекрасніший період у житті, коли ти ще не працюєш, але вже і не навчаєшся у школі. Коли можеш одержувати стипендію і сам розпоряджатися своїми фінансами. Коли чекаєш завершення сесії так, наче після неї відбудеться у твоєму житті щось дивовижне. Кажучи відверто, я щиро заздрю нашим студентам. Адже у них таке безтурботне життя, вони можуть собі дозволити багато того, що в їх статусі є прийнятним. Я з великою настальгією згадую своє навчання в коледжі. Незабутні, веселі дні!!!

Ось уже 13 років працюю викладачем в нашому навчальному закладі, а за кілька днів буду випускати свою 41 групу – майбутніх екологів. На завершення хочу поспілкуватися із старостою групи Дмитром Лесюком, здібним та талановитим студентом, який надзвичайно любить дискутувати з приводу різноманітних історичних проблем чи політичної ситуації в Україні. Однак, в перші роки навчання він не був зразковим у поведінці, міг дозволити собі пропускати без поважних причин заняття, не одержував стипендію. Та на старших курсах він кардинально змінився: взяв себе в руки, став набагато серйознішим та відповідальнішим, почав навчатися на «відмінно». Коли група обрала його старостою, проявив себе як хороший організатор. Дмитро неодноразово захищав честь нашого навчального закладу на обласних змаганнях з гирьового спорту, виявив прекрасні знання, бедучи учасником історичної вікторини «Чи знаєш ти історію свого коледжу?» 

Спілкуючись з ним, запитую:

– Що тобі найбільше запам'яталося під час навчання в коледжі?
– Незвідане досі відчуття самостійності. Адже почав робити перші кроки в доросле життя, не було уже такого контролю з боку батьків, розпочалось цікаве студентське життя, а це - навчання, розуміючі викладачі, багато нових друзів. На все життя запам'ятається робота над реалізацією проекту роздільного збирання побутових відходів, що частково дозволяло нам застосовувати здобуті знання на практиці.

– Дмитре, чому обрав саме Заліщицький коледж?

– Про коледж мені розказували друзі, які уже навчалися тут, у них були дуже хороші враження. Крім того, я ще 4 роки тому розумів, що екологічні проблеми є зараз надзвичайно актуальні. В коледжі я одержав можливість самореалізуватися, опанувати ті дисципліни, які стосуються саме моєї професії. Також тут можна весело проводити час, займатися спортом, художньою самодіяльність, здійснювати екскурсії в природозаповідні території та відвідувати цікаві історичні місця, здобуваючи при цьому хорошу освіту.

– Чому вступав саме на спеціальність «Прикладна екологія?»

– Зараз я добре розумію, що майбутній розвиток людської цивілізації можливий тільки за умови формування якісно нових взаємин у системі "Людина - природа". І в нашій в країні, особливо в сільській місцевості, населенню надзвичайно бракує екологічних знань, сформувалося споживацьке ставлення людини до природи. Цю ситуацію можна буде виправити тільки тоді, коли будуть професійні фахівці у сфері екології, які зможуть передавати набуті знання та активно працювати над вирішенням проблем охорони навколишнього середовища.

– Якщо б зараз була можливість щось змінити в за ці роки навчання, що б ти змінив?

– Тепер я б набагато серйозніше ставився до навчання і не допускав того, щоб в заліківці були «задовільні» оцінки. І хоча оцінка не завжди є мірилом знань, все ж мені соромно за свою успішність на перших курсах.

– Що б ти побажав викладачам та студентам коледжу?

– Перш за все хочу висловити слова вдячності від студентів 41 групи всім викладачам, які навчали нас цих 4 роки. За те, що вони передавали знання, які допоможуть кожному із нас реалізувати свої мрії в майбутньому, за те, що заставляли нас мислити, що йшли нам на зустріч і стали для нас не тільки шанованими людьми, але й хорошими товаришами. Також дякуємо, Вам, Галино Василівно, за те, що терпіли наші витівки, в різних життєвих ситуаціях ставилися до нас з розумінням, старалися знайти професійний підхід до кожного із нас. Бажаю всім викладачам здоров'я, сили, невичерпної енергії, розумних та вдячних студентів. Молодшим товаришам хочеться побажати того, щоб проводили студентські роки з користю та радістю для себе, бо повірте, ці роки дуже швидко збігають.

– Дякую, Дмитре, знаю, що хочеш продовжувати навчання, тож нехай щастить при вступі до вишу.

Петрів Г.В., куратор 41 групи

: