Search

Еколог - професія ХХІ століття

Еколог - професія ХХІ століття

У всьому світі йде активна боротьба за охорону навколишнього середовища. Вводяться нові закони про захист природи, затверджуються жорсткі екологічні стандарти, будуються очисні споруди на підприємствах.

Еколог – захисник суспільства і природи від руйнівного впливу техногенних факторів. На всіх підприємствах і організаціях, діяльність яких пов'язана з використанням природних ресурсів, посада еколога є обов'язковою, тому що здійснення виробничої діяльності без виконання природоохоронних заходів неможливе. У сфері їх уваги – захист довкілля з його природними та антропогенними системами (біосфера, антропосфера, соціосфера), державне управління і контроль технологічної та екологічної діяльності. Спеціалісти цього фаху мають досконалі знання з екології та гідрології, раціонального природокористування та безпеки життєдіяльності, екологічного менеджменту, екологічної безпеки.

Чим займається Еколог? На це питання сьогодні будуть відповідати майбутні фахівці, а сьогодні випускники 41 групи за спеціальністю «Прикладна екологія».

Євген Глухов: «Екологи — це ті люди, які розуміють, що ресурси природи далеко не нескінченні, вони стежать за утилізацією радіоактивних відходів та контролюють діяльність шкідливих виробництв…».

Христина Угрин: «Кваліфіковані екологи займаються з'ясуванням причин природних катаклізмів і шукають шляхи, які дозволять людству чинити найменший вплив на навколишнє середовище. З промисловим розвитком нашої країни професія еколога набуває широкої популярності…».

Михайло Гнатюк: «Випускники шкіл, які вступають на спеціальність «Екологія», вірять, що вони будуть рятувати планету, оберігати природу; на противагу більшість пересічних українців вважає, що еколог – це прибиральник. Але і перші, і другі помиляються. Зараз в Україні можна виділити багато напрямків, за якими працював би еколог: природоохоронна діяльність, еколог на підприємстві, екологічна політика, екологічний менеджмент, аудит і страхування, громадські та державні організації, науково-навчальний напрямок…».

Павло Щербаков: «Якщо ви зробили пристойну роботу в науково-дослідній сфері стосовно дослідження зміни екосистем, впливу антропогенних факторів на навколишнє середовище тощо, то ви можете працювати лаборантом, або вступити в аспірантуру...».

Альона Бандусяк: «А можна поїхати в заповідник, заказник та інші території або місця різного рівня заповідання і там працювати і здійснювати наукові дослідження…».

Світлана Горук: «Ви можете працювати в органах державної влади: державна екологічна інспекція, відділи екології при районних, місцевих радах, санепідемстанції тощо. Ви зможете за 2 роки набратись досвіду і потім працевлаштуватись на іншу роботу, на яку раніше перешкодою був досвід.

Микола Вівчар: «Також без досвіду роботи залюбки беруть в громадські організації. Чомусь існує переконання, що раз громадські організації мають статус неприбутковості, то в них не можна заробляти пристойні гроші. Але все залежить від людини, наскільки вона самоорганізована, скільки проектів зможе одночасно вести, як зможе проект організувати і на яке фінансування. Ці люди фанати своєї справи».

Діана Нуждіна: «Окремим випадком є робота в міжнародних установах і міжнародних громадських організаціях, які часто за умову ставлять відмінне знання англійської мови. Слід зазначити, що відмінне знання мов: англійської, німецької тощо це + 1000-1500 грн до вашої зарплатні. Майже половину вакансій надходить саме від таких організацій, або іноземних корпорацій, які хочуть заснувати представництво в Україні, або розширити вже наявний бізнес...».

Іван Филипюк: «Перспективи для еколога в Україні багатообіцяючі. З'ясування стосунків між владними структурами, а також рейдерські атаки, все частіше проходять із застосуванням норм екологічного законодавства. Дотримання екологічного законодавства стає інструментом тиску, посада еколога на підприємстві перестає бути для галочки. Еколог на підприємстві – найчастіше інженер з охорони навколишнього середовища, в деяких випадках виконує обов'язки інженера з охорони праці або інженера з пожежної безпеки. За законодавством України на підприємстві, на якому працюють більше 50 осіб, має бути створенна окрема посада еколога, тому тут потенціал вакансій дуже великий».

Віталій Мельник: «Крім екологів на підприємстві, останнім часом актуальною є спеціальність спеціалістів-інженерів і спеціалістів-екологів з охорони атмосферного повітря. Це пов'язано з перспективами України у застосування Кіотського протоколу і торгівлями квотами викидів в атмосферне повітря, сума яких рахується мільярдами, тому близько року як строгішими стали вимоги щодо викидів в атмосферне повітря і наші підприємства виявились не готовими до цього.  Окремого дослідження потребує бізнес, який ґрунтується на продажі екологічних продуктів і наданні екологічних послуг...».

І не забувайте, ким би ви не були за спеціальністю, ваша успішність в більшій мірі залежить від вас самих. Не варто піддаватись песимістичним настроям навколо. Частіше виявляйте власну ініціативу. 

 

Розмову вела  Перит В.В., куратор 41 групи

: