Search

8 травня – День пам’яті та примирення! 9 травня – День Перемоги!

8 травня – День пам'яті та примирення! 9 травня – День Перемоги!

Ніхто не забутий... На попіл ніхто не згорів!

Солдатські портрети на вишитих крилах пливуть...

І доки є пам'ять в людей і серця в матерів,

Доти й сини, що спіткнулись об кулі, живуть.

Ніхто не забутий! На попіл ніхто не згорів!

Указом Президента 8 травня встановлене Днем пам'яті та примирення. У цей день ми схиляємо голови перед героями, які здолали фашизм, боролися за незалежність України, врятували свою Батьківщину і весь світ. Ми у вічному боргу перед Вами – за обірвану війною юність і самопожертву. Ваш величний подвиг назавжди залишиться джерелом патріотизму, вірного служіння своєму народу та Батьківщині. Офіційне гасло пам'ятних заходів – «1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо». Новим символом Дня пам'яті та примирення з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Цьогоріч 9 травня ми вже традиційно відзначаємо 73-у річницю Перемоги над фашизмом у Європі. Цього дня ми згадуємо сторінки минулого, щоб ще раз усвідомити, кому зобов'язані мирним небом над головою. День Перемоги відлунює радістю і печалю, адже на полях Другої світової війни Україна втратила більше семи мільйонів своїх синів і дочок. Герої, які полягли на полях битв, а також сотні тисяч мирного населення, не побачили сонця, рідної землі, Перемоги. Уже, на жаль, немає і багатьох тих, хто, виборовши свободу і мир, повернулися на післявоєнну землю та відбудовували зруйновані міста і села. Вічна їм слава!

Ці дні – символ героїчного минулого, гордості за тих, хто відстояв свободу нашої Батьківщини. Ми низько схиляємо голови перед світлою пам'яттю мільйонів воїнів і мирних людей, які поклали своє життя заради миру та майбутніх поколінь.

Пам'ятаймо, на якій героїчній землі ми живемо, пам'ятаймо про подвиги наших батьків, дідів, прадідів, братів і сестер.

Честь і слава героям!

: