Search

Мальовничі краєвиди Заліщик

Мальовничі краєвиди Заліщик

Заліщики – це унікальне місце, з неповторною місцевістю, благодатним кліматом і ґрунтами. У міжвоєнний період місто було відомими курортом. Відпочинком і знаменитими місцями міста захоплювалися сотні гостей, польські поети, громадські діячі, політики. Тут у 30-ті рр. ХХ століття побували відомі українські особистості: поет Євген Маланюк, поетеса і українська громадська діячка Олена Теліга, український громадський діяч, бандурист Михайло Теліга, археолог, публіцист Олег Кандиба, публіцист, редактор «Літературного-наукового вісника» Дмитро Донцов. В 1933 році в Заліщиках відпочивав прем'єр-міністр Польщі Юзеф Пілсудський, який був в захваті від Заліщик. У Заліщиках функціонувало 2 пляжі Сонячний та Тінистий.

На жаль із плином часу місто втратило свою курортну славу, однак клімат та унікальна природа залишилися незмінними.

Щоб помилуватися красою мальовничої природи студенти 11 групи разом із куратором здійснили пішу екскурсію вздовж берега Дністра. Саме у цих місцях простягався Сонячний пляж, близько століття тому тут засмагали відпочиваючі, на пляжі грав оркестр , алеями прогулювалися пари закоханих.

Особливо приваблювало мандруючих чудодійне джерело біля Дністра з фігурою Божої Матері, яку пожертвував один із відпочиваючих після чудодійного зцілення від важкої хвороби. З приходом радянської влади у 1947 році святиню було зруйновано, у першу річницю проголошення самостійності України в 1992 році пам'ятник відновлено.

Вдихаючи на повні груди свіже повітря, насолоджуючись красою Дністра, ми добрались до фігури Матері Божої, помолились, скуштували цілющої джерельної води та з новими силами і враженнями повернулись у коледж.

Петрів Г. В., куратор 11 групи

: