Search

Чернівці - місце, де можна торкнутись історії

Чернівці - місце, де можна торкнутись історії

Світ - це книга. І хто не подорожував по ньому -

прочитав у ній тільки одну сторінку

Св. Августин

   Вже стало доброю традицією в коледжі проведення занять-екскурсій, які дозволяють глибше пізнати історію, культуру та традиції рідного краю.

  Прекрасного жовтневого дня студенти-першокурсники технологічного відділення, разом із своїми кураторами Сидорчук Н.Я., Червінською О.Й. та викладачем історії Петрів Г.В. здійснили екскурсійну поїздку в Чернівці, що належать до найкрасивіших міст в Україні.

   Розпочалася наша мандрівка із відвідин обласного музею народної архітектури та побуту, що знаходиться у північно-східній околиці міста, поблизу Прута. Тут просто неба відтворене стародавнє буковинське село, що нараховує близько 35 споруд, перевезених із різних куточків області та реконструйованих у первісному вигляді з відповідним природним оточенням: селянські садиби різних соціальних прошарків населення, млини-вітряки, кузня, корчма, сільська управа (примарія), церква з дзвіницею та ін. Всередині приміщень відтворені історичні інтер'єри та експонуються предмети традиційної народної культури і побуту: знаряддя праці, колекції чоловічого і жіночого одягу, вишивки, килими, народні прикраси, вироби декоративно-прикладного мистецтва, предмети культу, книги, документи, фотографії.

   Також ми побували в колишній резиденції буковинських митрополитів. Сьогодні в цій будівлі знаходиться головний корпус Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, який належить до світової спадщини ЮНЕСКО. Архітектура вражає своєю вишуканістю, розкішшю та красою. Вона прекрасно збереглась до наших днів. Кращі віденські, чеські, буковинські художники і скульптори протягом 18 років працювали над цим проектом. Разом із екскурсоводом студенти відвідали величну Трьох Святительську церкву, милувались красою Червоної та Мармурової зали.

   Пізнання і мандри – невіддільні, а унікальне місто Чернівці, розширило історичні знання студентів, збагатило їх враження про Україну та її прекрасні визначні місця.

 

Петрів Г.В., викладач історії та куратори 11, 12 груп

: