Search

«Вода – джерело життя!»

«Вода – джерело життя!»

Вода! У тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху.

Тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке.

Не можна сказати, що ти необхідна для життя.

Ти – саме життя. Ти наповнюєш нас радістю,

Яку не поясниш ніякими почуттями.

Антуан де Сент Екзюпері

     Для сучасної людини вода це сама проста рідина, з якою вона постійно стикається і про яку вона знає все. Людина навіть не замислюється над тим, що ж це за речовина, хоча без води людина не могла б прожити більше тижня.  Випиваючи стакан води ми навіть не уявляємо скільки незвичайних властивостей вона має. Останні відкриття вчених повністю перевернули наше уявлення про неї. Вони вважають, що вода проявляє себе як жива речовина, яка здатна запам'ятовувати, зберігати і передавати інформацію.

     Роль води у житті планети визначаюча, так як без неї абсолютно неможливе життя на Землі.  Вона є універсальним розчинником і всі життєві процеси проходять з участю води.

     29 жовтня викладачами коледжу Перит В.В.,Фреяк Г.Б. проведено виховну годину, яка присвячена саме воді, цьому надзвичайному подарунку природи, цій силі, цій необхідності в нашому житті.

      Під час виховної години студенти ознайомились із цікавими фактами про воду, дізнались про правила вживання води та її користь для людського організму, як під впливом людських думок вода змінює структуру свого кристала.

    Студенти коледжу Квік Ірина та Вилка Ольга розповіли студентам про правила вживання води протягом дня, як визначити забрудненість води у домашніх умовах.

     Крім того, студенти ознайомились із звітом про результати хімічного аналізу питної води водопостачання Заліщицького аграрного коледжу ім.Є.Храпливого, який представила студентка 31-Е групи Боднарук Валентина.


Поради, як правильно пити воду протягом дня

     Наше тіло майже на 80% складається з води. Вона бере участь у всіх життєвих процесах організму. Ці правила допоможуть правильно пити воду, щоб тіло працювало як годинник.

    1. Вода вранці. Під час сну в організмі відбувається багато важливих процесів, які використовують запаси води. Тільки з диханням людина втрачає до 800 мл води за одну ніч. Тепер ці запаси необхідно поповнити.

     Поки людина спить, в клітинах, тканин, органів, систем накопичуються відходи, велика їх частина осідає в кишечнику. Саме тому важливо випити кілька стаканів води відразу після пробудження.

    2. Пити перед їжею. Для травлення організм використовує багато ресурсів. Потрібна енергія для вироблення слини, шлункового соку і різних ферментів. Тому бажано випивати одну-дві склянки води за півгодини до прийому їжі, щоб стимулювати всі ці важливі процеси і спростити їх.

     3. Пити через 2 години після їжі. Вода розбавляє шлунковий сік і ферменти, ускладнюючи процес травлення. Тому бажано пити воду через 1,5-2 години після прийому їжі.

    4. Пити під час спортивних тренувань. Активна фізичне навантаження використовує запаси води в організмі. Ми втрачаємо їх з потом і диханням. Тому важливо пити під час тренувань чисту негазовану воду і робити це протягом години після тренування.

     5. Чай, сік та інше – не вода. Напої, які ми випиваємо протягом дня, не можна вважати за воду, яка потрібна нашому організму щодня в кількості приблизно 2 л. Йдеться тільки про чисту питну воду, яку клітини використовують для своєї життєдіяльності. Тому крім зеленого чаю, відвару з ягід і свіжих соків необхідно вживати приблизно 2 л чистої води в день.

Левицька І.В., секретар педкабінету

: