Search

День прав людини у коледжі

День прав людини у коледжі

День прав людини - міжнародне свято, яке відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Загальної декларації прав людини у 1948 році. Загальна декларація прав людини - перший міжнародний документ, який задекларував рівність прав і свобод всіх людей.

Набагато спокійніше жити серед людей, які знають, що життя, гідність людини недоторкані, що кожна людина на Землі повинна відноситися до інших толерантно, з повагою, розумінням та справедливістю. Тому що кожна людина - це цінність, неповторність, самобутність.

 


Під правами людини зазвичай розуміються такі права, які притаманні людині з самого народження.

Поняття прав людини передбачає, що кожна окрема людина може користуватися своїми правами незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії , політичних чи інших поглядів, національного або соціального походження, майнового стану. Права людини є невід'ємними і виникають у кожної людини внаслідок її приналежності до людського роду.

Права людини дають нам можливість поважати один одного і співіснувати один з одним. Іншими словами, вони є не просто правами, яких необхідно дотримуватися, але і правами, дотримання яких необхідно вимагати від інших. Права, застосовні до вас, застосовні і до інших.

Саме на ці питання звернув увагу керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк , спілкуючись із студентами ВП НУБІП України « Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого».

Молодим особам було роз'яснено Закон України « Про Національну поліцію» і зазначено, що будь-який громадянин України може бути затриманий поліцією. Це зовсім не означатиме, що він – злочинець. Просто будь – який патрульний має право затримати для з'ясування особи або причетності до раніше скоєних злочинів.

У цій ситуації було наголошено, що студенти мають не забувати, що у них є свої права, які потрібно знати і вміти ними користуватися.

Арсен Васильович наголосив на норму статті 29 Конституції України, яка гарантує кожному громадянину право на свободу та особисту недоторканість. Відповідно, посадові особи правоохоронних органів не мають права заарештувати або тримати під вартою без умотивованого рішення суду. Законодавство України передбачає, що уповноважені органи можуть затримати без попереднього рішення суду, коли:

- особа вчиняє адміністративне правопорушення;

- вичерпано всі інші заходи впливу, а особа не припиняє своїх протиправних дій.

Обговорено питання про отримання правових консультацій та роз'яснень, які визначені у Законі України "Про безоплатну правову допомогу ". Ознайомлено студентів з єдиним телефонним номером цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги.

І.Я.Книш, викладач правових дисциплін

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

: