Search

День Соборності України

День Соборності України

 

Ми єдиний народ, і земля в нас одна.

Та на отчій землі, щось ділити не варто.

Хоч дорога була, і крута, й кам'яна

Все ж, зоріла в душі віри сяюча ватра

Край синів і батьків, тут все рідне й моє

І пшеничні поля, й верховина зелена

Та вже світ не сидить, а поволі встає

Як здіймаються ввись українські знамена.

(Вадим Крищенко – Народний артист України,

професор НУБіП України)

Сто один рік тому – 22 січня 1919 року – було проголошено Акт Злуки. Це була одна з найвизначніших подій доби Українськоїреволюції 1917–1921 років. Ухвалення цього документа означало об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Напередодні, у березні 1917 року у Києві виникла Центральна Рада – представницький орган українського народу. 22 січня 1918 року IV Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки.

А на західноукраїнських землях після розпаду Австро-Угорської імперії на зборах політичних і громадських діячів Галичини і Буковини у Львові 18-19 жовтня 1918 року була створена Українська Національна Рада, яка 1 листопада проголосила утворення національної держави. Її назву і територію уточнив закон 13 листопада 1918 р. Держава отримала назву Західно-Українська Народна Республіка зі столицею у Львові. Польща перешкоджала створенню української національної держави і наприкінці листопада захопила Львів та контролювала вже 9 із 59 повітів. З метою протидії агресивній політиці Польщі, 3 січня 1919 року Національна Рада у Станіславі (Івано-Франківськ) затвердила проєкт договору про возз'єднання з відновленою після Гетьманщини Українською Народною Республікою, яка перебувала у постійній війні із військами більшовиків та білогвардійців Денікіна. 22 січня 1919 року на Софійському майдані відбулось урочисте проголошення Злуки (об'єднання двох частин України).

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили й за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", - йшлося в документі.

Цим документом український народ нарешті зміг об'єднатись в межах єдиної національної держави. Століттями українці жили в Австро-Угорській та Російськійімперіях, воювалиоднепроти одного у Першій світовій війні. І ось наступив той самий момент, який проголосив соборність української держави.

Однак, українську державність не вдалося зберегти, а українські землі внаслідок поразки революції 1917-1921 років знову були розділені. Проте, сам факт обєднання українців в єдиній, соборній державі залишив глибокій слід в пам'яті українського народу та має велике історичне значення.

У період радянського режиму, День Соборності не святкувався і вважався «контрреволюційним святом», а всі згадки про нього ретельно знищувались. Перше масштабне святкування відбулось аж у 1939 році, в столиці Карпатської України, місті Хуст. На той час ці землі знаходились у складі Чехословаччини.

Одним із символів Акту Злуки є живий ланцюг. 21 січня 1990 року мільйони мешканців тоді ще Радянської України, взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ, Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир та Київ.

Такою акцією вони продемонстрували єдність України. З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують живий ланцюг вздовж моста Патона. В різних містах України також влаштовують символічні живі ланцюги із державною символікою.

Минуло більш, ніж століття з часу проголошення Акту Злуки. Дуже шкода, що загрози єності України, загрози нашої Соборності продовжують існувати…

Петрів Г.В., кандидат педагогічних наук, викладач історії

 

: