Search

Вшанування Дня памʼяті та примирення

Вшанування Дня памʼяті та примирення

і 75-ї річниці перемоги над нацизмом

у Другій світовій війні 1939 – 1945 років

Друга світова війна 1939 - 1945 років стала найбільшою трагедією людства у XX столітті.

Українці зробили надзвичайно вагомий внесок у перемогу над нацизмом, ставши однією з націй-переможниць. Мільйони українців зі зброєю у руках боролися з нацизмом упродовж усієї війни. Україна дала Червоній Армії 7 командуючих фронтами і арміями, 200 генералів, понад 6 млн солдатів, сержантів і офіцерів. Близько 120 тисяч українців зустріло нацистів у вересні 1939 р. у складі польської армії.

У наступні роки також понад 130 тис. українців воювали в інших арміях Антигітлерівської коаліції (США, Британської імперії, Франції). Сотні тисяч українців боролись із нацизмом у Русі Опору.

Під час Другої світової війни 1939 - 1945 років націонал-соціалістичним (нацистським) та комуністичним тоталітарним режимами на території України було вчинено численні злочини проти людства та людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого Україні та Українському народові було завдано величезних втрат.

Згідно із статистичними даними Центру історичної політології Інституту політичних та етнонаціональних досліджень ім. Кураса НАНУ загальні людські втрати України від війни, включно із убитими, померлими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими, тими, хто відійшов разом із німцями, становлять до 14 мільйонів осіб. Від 1 січня 1941 року до 1 січня 1945 року населення України зменшилося із 40,9 мільйони до 27 мільйонів осіб.

У результаті бойових дій в Україні було зруйновано понад 700 міст і містечок, десятки тисяч сіл. Київ знищено на 85%, Харків - на 70%, великої розрухи зазнали Дніпропетровськ, Запоріжжя, Полтава, повністю знищено Тернопіль. Було зруйновано 2 млн будинків, унаслідок чого понад 10 млн людей залишилися без даху над головою. Загалом матеріальні втрати України під час війни оцінюють у 285 млрд крб, або 100 млрд доларів за тодішнім курсом валют. Радянською владою при відступі у 1941 р. з України було вивезено 550 промислових підприємств, майно і худобу тисяч колгоспів, радгоспів, десятки наукових і навчальних закладів, осередків культури, історичні цінності. Виїхало майже 3,5 млн жителів республіки – кваліфіковані робітники і спеціалісти, науковці, творча інтелігенція, які віддали свої трудові та інтелектуальні сили на розвиток воєнного і економічного потенціалу СРСР. Визнанням внеску українців у перемогу над нацизмом стало включення України до складу держав – засновниць ООН.

Ми пам'ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об'єднані Нації. Не забуваємо: той, на чиєму боці справедливість, хто захищає свою землю, завжди перемагає.

Ця пам'ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.

Інформація надана І.Я.Книшем та Г.В.Петрів, викладачами історії.фото з архіву Ю.П.Війтика

: