Search

День Покрови Пресвятої Богородиці, Українського козацтва і Захисника України

Наш календар

День Покрови Пресвятої Богородиці, Українського козацтва і Захисника України

14 жовтня відзначається велике релігійне свято – Покрова Пресвятої Богородиці. Завдяки шанобливому ставленню до українського козацтва за цим святом закріпилася ще й інша назва– Козацька Покрова. Для козаків свято Покрови було найбільш значущим, адже цього дня відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею та покровителькою.

Є кілька легенд про історію цього свята, але всі вони зводяться до того, що під час однієї із облог Константинополя військом Аскольда в 910 році місту загрожувала смертельна небезпека. Тоді городяни звернулися в молитві до Богородиці в проханні про порятунок. Пресвята Богородиця почула благання і в оточенні ангелів, пророків та апостолів з'явилася під склепінням Влахерської церкви. Вона покрила своїм омофором городян, які молилися на всеношній службі. Це було передвістям перемоги. Так і сталося: невдовзі до захисників Константинополя прибула велика військова підмога. Нападники були змушені відступити, місто було врятоване.

На руські землі це свято прийшло з прийняттям християнства та глибоко вкорінилося в народних звичаях і культурі. Вшанування Божої Матері як Покровительки нашого народу тягнеться золотою ниткою від княжих часів аж донині.Тут ідеться не про земне, людське, а небесне й могутнє заступництво, а також заступництва й опіки хоче кожна людина, родина й народ. З давніх давен, від початків існування нашої держави українцям доводилось захищати свою землю від багатьох ворогів. Наш народ шукав допомоги, проти якої не може встояти жодна людська сила. Саме такою поміччю став покров Пречистої Діви Марії. Тому свято Покрови було і залишається нині для нашого народу днем вияву любові та вдячності Пресвятій Богородиці, днем радісної прослави і звеличення її Покрови та заступництва.

День Українського козацтва – це данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності й досягнення Україною своєї незалежності.

Фундаментом українського козацтва стала Запорізька Січ. Це був політичний центр республіки.

Славні наші запорожці мали на Січі церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці з її іконою. Під іконою – стрічка, простягнена вгору до Божої Матері, з написом: «Молим, покрий нас чесним Твоїм покровом і ізбави нас от всякого зла». Готуючись у похід на ворога, козаки проводили молебень до своєї Покровительки й ревно співали «Під Твою милість прибігаємо».Повернувшись щасливо з походу, спішили до Неї зі щирою подякою.

Через кілька століть козацьку традицію перейняли вояки Української повстанської армії, які героїчно боролися за Самостійну Соборну Українську Державу. Напевно, невипадково УПА обрала днем свого створення 14 жовтня 1942 року.

А ще через кілька десятиліть, у 2014 році, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості 14 жовтня офіційно проголошено Днем Захисника України.

Ми, українці, щиро віримо в незламність українського духу та в перемогу нашого народу. Молімося за Україну, любімо один одного, любімо свою мову, свою українську землю, на якій зросли і живемо. І нехай Господь допоможе нам в цьому.

Надія Ємчук, завідувачка бібліотеки коледжу

: