Search

Діво Пресвятая - Матір Матерів,пригорни до серця всіх своїх синів!

Діво Пресвятая - Матір Матерів,

пригорни до серця всіх своїх синів!

Напередодні величного свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисника України та Дня українського козацтва бібліотека коледжу звертається до історичного джерела пам'яті і героїки України. Сотнями імен вірних синів і дочок України сповнена наша історія. Залишаємося у довічному боргу перед людьми, які ціною свого власного життя заплатили за волю і незалежність рідного народу і Української держави. Бо багато ще імен і мужніх подвигів є для нас невідомими, безіменними. Завдячуємо мужнім учасникам національно-визвольного руху в Україні, письменникам, журналістам, історикам-літописцям за їх подвижницьку працю – відтворення правди і увіковічення імен мужніх борців.

День Козацької Покрови і захисника Вітчизни має важливе суспільно-політичне та морально-етичне значення, сприяє піднесенню рівня національної свідомості українців, зміцненню довіри й поваги до українського війська. Особливу увагу воно матиме для піднесення бойового духу воїнів та добровольців, які сьогодні самовіддано захищають Вітчизну та готові покласти душу і тіло на вівтар свободи України.

Бібліотека коледжу підготувала ряд виховних заходів, приурочених цим історичним датам, і в першу чергу використовуємо джерела письменників рідного краю – Михайла Сопилюка , Оксани Дяків, Василя Тракала , Петра Мельника, Василя Дрозда, Любов Прядко. Серед них:

обговорення книги М.В.Сопилюка «Степан Слободян-провідник ОУН Карпатського краю»;

віртуальний огляд літератури «У вирі боротьби»;

перегляд документального фільму «Жива УПА.Я не з неба»;

година пам'яті по книзі Любові Прядко та Петра Буренюка «Герой»

книжкова виставка: «Діво Пресвятая- Матір Матерів, пригорни до серця всіх своїх синів»

Віртуальний огляд літератури «У вирі боротьби»

Історія українського народу, починаючи з ХY ст., - це постійні національно-визвольні змагання, боротьба за визволення з чужої неволі, за побудову незалежної самостійної держави. Вогонь національно-визвольної боротьби з особливою силою сколихнув в 1917-1920 роках, коли на полях кровавих битв вирішувалась доля молодої УНР. Але у цій війні не судилось обороняти незалежність, і наша земля стала здобиччю Росії, Польщі. Розпочалась визвольна боротьба впродовж наступних десятиліть. Зміцнювались форми і методи, мінялись окупанти, але боротьба за визволення української державності не згасала.

Пропонуємо помандрувати разом з нами по сторінках книжок, що розкривають славну історію українського народу.

«Українська земля – неначе багатостраждальна Мати,- так розпочинається книга Михайла Сопилюка «Степан Слободян –провідник ОУН Карпатського краю»,- серце і тіло якої вкрите безліччю ран-могил тисяч і тисяч борців за волю України. Минають роки, змінюються покоління, завершується друге двадцятиріччя ХХІ століття, а наша земля продовжує зберігати чимало таємниць про події минулого та імена тих, що полягли за волю і незалежність України. Вони по праву заслужили на звання Героїв України, однак їх могили й донині невідомі сучасним поколінням».

В книжці на основі аналізу опублікованих джерел і наукової літератури висвітлено роль уродженця с. Синьків, Заліщицького повіту Степана Слободяна- «Клим», «Єфрема» керівника Карпатського крайового проводу ОУН в організації та ідеологічному забезпеченні українського національно-визвольного руху в період середини 1940 -х- початку 1950 років. Цієї осені минає 70 років від дня його загибелі. За свідченнями дослідників історії УПА Степан Слободян входив до кагорти визначних діячів українського визвольного руху 1940-1950-х років.Він пройшов шлях від рядового члена до провідника цілого Карпатського краю, прявивши себе в надзвичайно складних умовах збройного підпілля не лише вмілим організатором- керівником, але пропагандистом і публіцистом. В книзі відтворено основні віхи життя і діяльності ряду активних учасників ОУН-УПА, соратників по боротьбі з більшовицьким режимом, розкрито деякі питання організації пропагандистської роботи в Українській Повстанській Армії.

Радимо взяти до уваги ще одну книгу Михайла Сопилюка «Дорогою правди», в якій на основі узагальнення і систематизації даних з опублікованих джерел, спогадів, мемуарної і наукової літератури висвітлюється життя і служіння братів Владики Якова і отця Єроніма Тимчуків, уродженців села Дуплиська Заліщицького району. Автор намагався показати їх роль у збереженні української греко-католицької церкви в умовах більшовицьких репресій та охарактеризувати самовіддану діяльність отців у духовному становленні та релігійному вихованні кількох поколінь населення Західної України в період 1940-1980-х років.

Наталія Гнатяк, адміністратор бази даних

бібліотеки коледжу

Далі буде

: