Наші традиції
Свят- вечір
Хай в день Святого Різдва
Дзвенить усюди коляда,
Щастя велике вам звіщає,
Радійте, святкуйте!
Христос ся рождає!
Цей день в усіх асоціюється із такою смачною стравою як кутя. Вона красується на столі серед ще 11 страв. Адже всі знають про те, що до Святої Вечері потрібно приготувати 12 страв. Кутя – перша страва, яку їдять.
Часто на Збаражчині у Свят-вечір до хати приносять дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він символізує урожай, добробут, дух предків і є оберегом роду.
Різдво – це велике свято для віруючих людей в Україні. Адже в цей день народився наш Спаситель – Ісус Христос.
Вранці 7 січня односельцівітаються фразою «Христос народився!», а у відповідь чують «Славімо його!». У цей день люди зазвичай відвідують церкву, а також ходять в гості до родичів і друзів.
Колядники починають ходити по будинках із Святого вечора.
Перед тим, як зайти до будинку, молодь або дітлахи просять дозволу заколядувати. Коли господарі погоджуються, колядники починають співати про народження Христа, а також бажають господарям щастя, здоров'я і достатку, за що колядників обдаровують солодощами та грошима.
Також гарною традицією в останні десятиліття на Різдвяні свята є проведення концертних програм у будинку культури с. Розношинці.
Давню особливість має й український звичай від Різдва виступати з вертепом. Сюжети різдвяних вертепів зазвичай однакові: цар Ірод дізнається від волхвів про народження Ісуса, який є претендентом на його престол.
Сценарії Вертепу записували, запам'ятовували селяни і передавали з покоління в покоління, так як вони були засновані на реальних історіях з побуту українців. Справжній фольклор, який часто видозмінювався та доповнювався в залежності від подій.
Іванна Яремко, студентка 24 групи,
М.Я.Марусик, куратор групи