Search

З Днем Соборності України !

Наш календар

З Днем Соборності України !

22 січня ми відзначаємо одну з найвеличніших дат українського народу – День Соборності України.

102 роки тому в Києві, на Софіївському майдані, було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну державу.

Історична довідка

Текст IV Універсалу датований 22 (9) січня 1918 року. Ухвалили його вночі 24 (11) січня 1918 року на засіданні Малої Ради Української Центральної Ради. Документ містив чотири головні напрями: проголошення самостійності Української Народної Республіки; доручення Раді Народних Міністрів укласти мир з Центральними державами; оповіщення оборонної війни з більшовицькою Росією; декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з Центральними державами.

Уперше в XX столітті Україна проголошувалася незалежною суверенною державою.

Революційні події на Наддніпрянській Україні, проголошення української державності сприяли піднесенню національного руху в підавстрійській Галичині. 1 листопада 1918 року постала Західно-Українська Народна Республіка. Її лідери ініціювали переговори про об'єднання Наддніпрянської України з Наддністрянською. Їх наслідком стало підписання 1 грудня 1918 року у Фастові "передвступного" договору між УНР і ЗУНР про злуку обох республік в одну велику державу. 3 січня 1919 року Українська Національна Рада ЗУНР у Станіславові (нині – Івано-Франківськ) ратифікувала цей договір і прийняла ухвалу про наступне об'єднання двох частин України в одну державу.

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. У зачитаному на зборах "Універсалі соборності", зокрема, відзначалося: "Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка". Наступного дня Акт злуки майже одностайно був ратифікований Трудовим конгресом України.

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хусті. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців — понад 30 тис. осіб.

У 71-у річницю Акта злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – "живий ланцюг" як символ єдності східних і західних земель та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

Леся Храплива-Щур

ДВАДЦЯТЬ ДРУГЕ СІЧНЯ

Нам сестричка нині розказала,

Що колись давно (я добре знаю) —

У зимовий ранок засіяло

Сонце волі у моєму Краю.

Вийшли люди на майдан Софії,

Де колись лунала княжа слава

Хтось сказав: "Сповнились ваші мрії!

Україна вільна вже Держава!"

Хтось сказав, і всі почули люди,

З Києва аж по самі Карпати:

"Україна є, була і буде!

Вже її нікому не здолати!"

Нам сестричка розказала нині,

І сама я це вже добре знаю:

Знов прийде чарівна ця хвилина

В Українському моєму Краю.

Як тоді, зійдуться ранком люди,

Пролунають знов слова палкії,

Запанує наша воля всюди

І заграє грімко дзвін Софії!

 

Фотофакти

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 24.11.2020 р. за № 1452 « Про затвердження Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно - масових заходів з дітьми та учнівською , студентською молоддю на 2021рік» з метою реалізації Концепції національно - патріотичного виховання студентської молоді , популяризації вивчення історії, пошуку та розкриття юних талантів, формування в студентів активної життєвої позиції, готовності брати участь у суспільному і культурному житті України ВСП « Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України» проводив перший етап фотоконкурсу до Дня Соборності України « Україна - це ми !».

Публікуємо кілька фото учасників конкурсу

 

І пам'ятаймо: в єдності – сила народу і України ! Щиро вітаємо колектив коледжу все студентство з величним національним святом – Днем Соборності України ! Хай Акт Злуки та мільйонні жертви за незалежність України спонукають нас до плідної, продуктивної праці, гуртують і єднають усіх на рідних і неподільних землях України !

Слава Україні! Героям Слава!

Підготували працівники бібліотеки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

: