Search

З турботою про здоров’я

В цикловій комісії

кураторів груп

З турботою про здоров'я

Під такою назвою в онлайн-режимі проведено засідання циклової комісії кураторів академічних груп. Освітньо-виховний процес в коледжі має перманентний характер, і триває, незважаючи не тільки на пандемію КОВІД 19, але й продовжується в час, коли студенти перебувають на зимових канікулах. Куратори груп постійно комунікують із своїми студентами, регулярно проводяться щотижневі інформаційно-просвітницькі години, індивідуальні бесіди, в т.ч. із батьківським загалом. Одним з найважливіших питань, яке перебуває в центрі уваги педагогів, є питання збереження здоров'я. Про це йшла мова на онлайн-зустрічі тих, хто залучений до освітньо-виховного процесу. Причому мова йшла як про здоров'я студентів, так і про збереження здоров'я самих викладачів.

В.С.Глова, директор коледжу, який взяв участь у роботі пізнавально-просвітницької години, зосередив увагу учасників на розвитку інтересу студентів до читання книг. В цьому він вбачає важливий елемент збереження здоров'я студентів в умовах дистанційного навчання, коли велику кількість часу доводиться працювати з комп'ютером. Він закликав до створення механізму оптимального поєднання роботи з комп'ютером та використанням книги в освітньому процесі. Володимир Степанович закликав до творчої активної співпраці і в питаннях збереження здоров'я, і в питаннях розвитку інтересу до навчання у наших студентів.

Ю.Н.Андрусик, інженер з охорони праці, відзначив, що навіть при переведенні коледжу на дистанційне навчання, викладачі мають певні обов'язки по збереженню свого здоров'я та піклуванню про здоров'я студентів. Він охарактеризував основні вимоги щодо дотримання протиепідеміологічних заходів, які необхідно виконувати як викладачам, так і студентам.

М.П.Сирота, фельдшер коледжу, проаналізувала пандемії попередніх років (форми грипу, Еболи та ін.), порівняла спільні риси та різницю симптомів цих захворювань. Вона охарактеризувала дію вірусу на різні вікові групи. Марта Петрівна особливо акцентувала увагу на дії вірусу на емоційну систему.

С.Г.Руснак, надаючи слово В.І.Токарчуку, керівнику фізичного виховання, зауважила, що одним з факторів збереження здоров'я є активний спосіб життя.

В.І.Токарчук розповів про Порфирія Іванова, натуропата, активіста здоров'я, який створив свою систему оздоровлення і збереження здоров'я до глибокої старості. Василь Іванович пригадав доречні слова П.Іванова: «Якщо ти хочеш принести користь своєму народу, ти повинен бути здоровим». Він охарактеризував основні поради, які висловлювала людина, яка пропагувала здоровий спосіб життя.

І.Я.Книш, заступник директора з виховної роботи, розповів про вплив стресу на здоров'я. Він підкреслив, що працюючи зі студентами, маємо берегти і своє здоров'я, і докласти немало зусиль, щоб берегти здоров'я підопічних студентів. Він проаналізував приклади виникнення стресових ситуацій, які можуть здійснювати вплив на здоров'я. Насамперед , це стосується процесу адаптації новоприйнятих студентів до умов навчання в коледжі. До стресів можуть призвести умови пандемії, питання соціально-економічного характеру, сімейні проблеми, складання екзаменаційних сесій і т.п. Завдання педагогів – допомогти студентам в подоланні стресових ситуацій, що означатиме турботу про їх здоров'я. Хоч інколи невеликий стрес сприяє досягненню певних результатів. Ігор Ярославович зупинився на основних практичних порадах щодо подолання стресів.

Відзначивши про постійний моніторинг стану здоров'я в студентських групах, він запропонував кураторам зразки проведення тестових опитувань «Спосіб життя наших студентів». Він підкреслив, що тільки здоровий організм сприяє досягненню успіхів у своїй фізичній, науковій діяльності, і висловив сподівання на спільну роботу.

С.Г.Руснак, голова циклової комісії кураторів груп, підкреслила важливість постійного спілкування як зі студентами, так і з їхніми батьками. Вона проінформувала про підготовлені матеріали на допомогу кураторам і закликала до їх використання в роботі.

Світлана Григорівна виступила модератором цієї пізнавально-просвітницької години. Завершуючи онлайн-зустріч, вона процитувала слова Леонардо да Вінчі; «Пам'ятаймо: життя є дар, великий дар, і той, хто його не цінує, цього дарунка не заслуговує». Тому вона закликала берегти наше життя, берегти наше здоров'я, і доносити цю думку до наших студентів.

Юрій Війтик

: