Search

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Наш календар



«Мова – це наша національна ознака,

в мові - наша культура, сутність нашої свідомості»

Іван Огієнко


У 1999-му році на 30-й сесії Генеральної конференції Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури було прийнято рішення заснувати Міжнародний день рідної мови. Датою щорічного свята вибрано 21-е лютого. Це всесвітнє свято було започатковане з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю, збереженню унікальної скарбниці тисячолітньої історії і культури.

З раннього дитинства і до глибокої старості людина невіддільно пов'язана з мовою, єдиним знаряддям, що підносить людину над світом, робить її нездоланною в пошуках істини.

Мова – це серце нації, а нація має своє обличчя, свій характер, свою культуру, мораль, честь і гідність, своє минуле, теперішнє і майбутнє.

Кому, як не нам, українцям ХХІ століття, берегти рідну мову від спотворень, ворогів, політичних катаклізмів, повернути їй народну красу. Ми повинні пам'ятати, що збереження рідної мови – це «справа честі всіх нас, і старших, і молодших, це природній обов'язок перед незалежною, вільною Україною», – як казав Олесь Гончар.



Людмила Атаманчук, викладач викладач української мови і літератури

: