Search

Дні пам’яті Небесної Сотні

Наш календар

Дні пам'яті Небесної Сотні

Плине кача по Тисині,

Ой, плине кача по Тисині,

Мамко моя, не лай мені,

Мамко моя, не лай мені.

Народна пісня

Що відчуває українець, почувши ці слова? Людина, душу якої зачепили події на Майдані у лютому 2014 року, пам'ятає, як під цю пісню плакали сотні тисяч людей, як серце стискалося від болю за Героїв, які загинули за світлу ідею.

У ці дні ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні, людей, які пішли на смерть заради спільного блага українського народу.

Зробили це люди різного віку, різних поколінь. Більшість із них жили у мирний час і не знали війни. Очевидно, що більшість мали страх перед смертю. Але вищою була мета, за яку вони боролися. Це свобода і воля. Свобода у значенні права жити у своїй вільній державі. А воля - здатність самостійно впливати на рішення і обирати шлях, яким йде твоя держава.

Хто б міг подумати, що всіма улюблений Майдан Незалежності стане справжнім полем бою. Використовувалися різні види вогнепальної зброї, петарди, «коктейлі молотова», встановлювалися барикади. Народ, незважаючи ні на що, захоплював державні приміщення, були спроби повалення пам'ятника Леніну, протести не зупинялися. Фінальним і найдраматичнішим етапом революції стали події у Києві 18-20 лютого, під час яких загинуло більше сотні протестувальників і кілька тисяч травмовано. Активісти розпочали ходу до будівлі Верховної Ради, де депутати мали розглянути зміни до Конституції України щодо обмеження повноважень Президента. Натомість за вказівкою голови ВР В. Рибака канцелярія ВРУ відмовлялася реєструвати цей документ, що викликало обурення протестувальників і призвело до зіткнень із силовиками. Ця ніч була найпекельнішою. Штурм припинився тільки під ранок, коли у силовиків закінчилися гранати і набої.

Звичайно, результат подій Євромайдану був сумним, адже центральні вулиці зруйновані, загинуло багато людей. 21 лютого на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких назвали Небесною Сотнею.

Україна відчула підтримку з усіх куточків світу. Свої співчуття та шану висловили багато країн, такі, як Польща, Білорусь, Велика Британія, Німеччина тощо. Звичайно, всі ми шануємо цих воїнів і всім серцем вдячні за мужність і патріотизм. Але жодні слова співчуття та вчинки на знак вдячності не зменшать скорботу матерів, які втратили своїх дітей, жінок, які втратили своїх чоловіків; дітей, що залишилися без батьків. Майдан Незалежності став справжнім музеєм, куди, приїжджають туристи, батьки з маленькими дітьми та люди похилого віку. В очах кожного – журба та смуток, все вкрито квітами та свічками.

Величезну ціну держава заплатила і продовжує сплачувати за свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи. Ми повинні пам'ятати, що Герої Небесної Сотні, нікуди не пішли з Майдану, вони назавжди залишилися там, як нагадування для нас,живих, за що стояв Майдан, за що загинули найкращі сини України і що нам треба зробити, щоб побудувати сильну, сучасну, заможну європейську Україну, за яку вони поклали голови. Пам'ять про їхню жертовність невимовним болем назавжди вкарбувалась у наших серцях.

Горить свіча, і пам'яті сльоза

Додолу з неї краплями стікає,

Земля ридає, плачуть небеса,

Майдан Героїв з почестю ховає.

Їх взяв Господь, щоб ангелом в раю

В його садах довічно проживати,

Вони завжди залишаться в строю,

Про них народ пісні буде співати.

Горить свіча, і пам'яті сльоза

Додолу з неї краплями стікає,

Земля ридає, плачуть небеса,

Героїв Україна пам'ятає…

В бібліотеці коледжу систематично проводяться заходи, присвячені Героям Небесної Сотні, а також героям- землякам, які полягли на Сході України.

Працівники бібліотеки та педагоги неодноразово організовували зустрічі з військовослужбовцями ООС та волонтерами.

 

Зустріч студенського та педагогічного колективів з Євгенієм Сафар'янсом, молодшим науковим працівником Національного музею-меморіалу Героїв Небесної Сотні .

Спільно з працівниками центральної районної бібліотеки презентували книгу Л.Прядко та П.Буренюка «Герой». Ця книга присвячена патріотові і щирому українцю, Героєві Небесної Сотні, Героєві України Юрію Вербицькому. На презентацію книги зі Львова приїхав рідний брат Юрія – Сергій Вербицький.

 

Тематична виставка в бібліотеці, присвячена героям Небесної сотні

Працівники бібліотеки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

: