Search

З березня – Всесвітній день письменника

 

Наш календар

"Головне, що має вміти письменник, — 

обертати ті почуття, котрі він переживає,

на ті, котрі він хоче викликати." 

Альбер Камю

Неможливо уявити собі сучасне життя без літератури. Навіть ті, для кого читання не є улюбленим дозвіллям, мають справу з літературними творами, адже сценарій до фільму, стаття в журналі або газеті – це теж праця письменника.

Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів. Це свято ухвалили рішенням 48-го конгресу International PEN Club. Він тривав з 12 по 18 січня 1986-го. З тих пір День письменника святкують щороку майже у всіх країнах світу. Утім це не тільки професійне свято митців пера. У цей день закликають не забувати про те, що письменницька праця має нести правду і захищати свободу слова.Письменник творить не своєю сивиною, а розумом. Свято вважають своїм журналісти, історики та блогери. У цей день вони збираються, щоб обговорити тенденції сучасної літератури, нагородити найталановитіших авторів, послухати нові вірші та уривки романів своїх колег.

Письме́нник, письме́нниця — у широкому розумінні це кожна людина, яка пише твори (не обов'язково художні, наукові), висловлює власні думки, досвід і бачення світу у письмовій формі. У вузькому розумінні - це автор художніх творів; особа, для якої літературна діяльність є професією.

Тарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем, Олександр Дюма-батько — 420 романів, Микола Гоголь працював над створенням «Мертвих душ» тільки стоячи, а Михайлу Булгакову знадобилося 12 років на написання роману «Майстер і Маргарита». Сьогодні в світі налічується близько 150-200 тисяч професійних письменників, і пишуть вони більш ніж 150 мовами.

Професія письменника нелегка, багатогранна і заслуговує глибокої поваги. Саме тому і було започатковано відзначення Всесвітнього Дня письменника.

- "У письменника тільки і є один учитель: самі читачі" (Микола Гоголь).

- "Бути цікавим – перший обов'язок маловідомого автора. Право бути нудним мають тільки ті письменники, які вже прославилися" (Едмунд Берк).

- "Література – це таке заняття, при якому потрібно знову і знову доводити, що у тебе є талант, людям, позбавленим будь-яких талантів" (ЖюльРенар).

В читальній залі коледжу неодноразово проводилися зустрічі з письменниками, журналістами. Вони цікаво та змістовно доносили літературне слово до студентів та викладачів.

Також організовувались виставки книг як українських, так і зарубіжних письменників, якими наповнена бібліотека коледжу. Бажаючі завжди мають можливість насолодитися читанням творів Загребельного, Шевченка, Куліша, Мушкетика, Коцюбинського, Франка, Котляревського, Лесі Українки та багатьох інших українських письменників і поетів, а поціновувачі зарубіжної класики без труднощів знайдуть твори таких грандів світового письменства, як Манн, Стендаль, Діккенс, Ремарк, Лондон, Бальзак, Кафка.

Любителі сучасної української літератури мають можливість познайомитися з

творами таких письменників, як Василь Шкляр, Мирослав Дочинець, Ліна Костенко, Марія Матіос, Оксана Кузів, Дарина Гнатко, Світлана Талан та багато інших.

Тим, хто цікавиться історією нашого краю, хто не байдужий до нашої минувшини, а відтак і майбутнього, пропонуємо переглянути сторінки творчого доробку педагога, історика-дослідника, заступника директора з навчальної роботи ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого НУБіП України» Михайла Сопилюка, ознайомитися з творами Василя Тракала, Володимира Барни, Петра Ковальчука, Василя Дрозда, Петра Мельника,Оксани Дяків, Ганни Рибцуник.

 

Шановні майстри пера! Вітаємо зі Всесвітнім Днем письменника!

Нехай кожен день дарує чудові емоції і добрі вісті, гарний настрій і неймовірне натхнення, щоб вдавалося завжди бути на вершині письменницького успіху і    слави.

Працівники бібліотеки

: