Search

Геніальній Ліні Костенко - 91 рік

Наш календар


Геніальній Ліні Костенко 91 рік


19 березня геніальна українська поетеса і письменниця Ліна Костенко святкує свій день народження. Поетеса є однією із найвідоміших українок сучасності та беззаперечним моральним авторитетом для багатьох громадян. Народилася Ліна Василівна Костенко у сім’ї вчителів 19 березня 1930 року в місті Ржищеві на Київщині. Батьки майбутньої поетеси з ранніх літ прищеплювали дитині високі моральні, етичні й естетичні смаки, подавали літературні, фольклорні та історичні взірці для наслідування. Ще будучи ученицею, вона почала відвідувати літературну студію при журналі "Дніпро", який редагував Андрій Малишко. Свої перші вірші Ліна Костенко випустила у 16 років. Загалом письменниця є автором понад 15-ти поетичних збірок, а також прозового роману "Записки українського самашедшого", що вийшов у світ 2010 року. Серед численних нагород поетеси – Шевченківська премія, котрої її було удостоєно у 1987 році за історичний роман у віршах "Маруся Чурай". Ліна Костенко не заплямувала себе компромісами з жодною владою. У неї завжди вистачало сміливості дивитися правді в очі й казати категоричне "ні" підлості, брехні та зрадництву.

Вона одна з небагатьох культурних діячів країни, які відмовилися від звання Героя України. У 2005 році на це Ліна Костенко відреагувала словами "Політичної біжутерії не ношу!"Письменниця не могла не відреагувати на вторгнення Росії до України. У 2015 році вона долучилася до гуманітарної акції "Другий фронт АТО" та передала на фронт декілька збірок своїх поезій із побажаннями та словами підтримки.

Нині Ліна Василівна воліє мовчати – за письменницю говорять її твори. І це мовчання поетеси є надзвичайно промовистим, є своєрідною її позицією.
Слід зауважити, що Ліну Костенко хочуть номінувати на Нобелівську премію з літератури у 2022 році. Відповідну ініціативу 17 березня підтримав Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Творчість Ліни Костенко — визначне явище в українській літературі новітнього часу, її прикметною рисою є інтелектуалізм — рух, поезія, злети думки, яка осягає великі історичні простори, напружено шукаючи ключів до таємниць буття людини, нації, людства...

Значущість поезії Ліни Костенко полягає в сутності самої поетеси, яку вона визначила так: «Я дерево, я сніг, я все, що я люблю. І, може, це і є моя найвища сутність…»


З Днем Народження, Пані Ліно! Вітаємо!



Ольга Юрійчук, викладачка філологічних дисциплін

: