Search

Молитвою день починаємо

 

Молитвою день починаємо

«Добра справа – молитва з постом

і милостинею і справедливістю»

(Тов.12:8)

 

У Заліщицькому фаховому коледжі імені Є.Храпливого поряд з фаховою підготовкою значна увага надається духовному вихованню. З ініціативи жіночого клубу «Орхідея» облаштовано куточок духовності, до якого кожен може принести свої радощі і печалі, де в молитві завмирають і вихованці і працівники навчального закладу.

Долучитись до слова Божого, устоїв християнської культури студенти мають змогу через спілкування з отцями Іваном Сендзюком , Володимиром Дроздою, Василем Хребтаком, сестрами-служебницями монастиря Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, які є частими гостями коледжу.

Особливу духовну атмосферу створюють у колективі щорічні заходи духовного спілкування, такі як «Роздуми про Великий піст», «Молитвою день починаємо», «Хресна дорога – тернистий шлях Ісуса», «Життя у вірі – єдність у Христі».

 

 

Сьогодні ми и живемо в тихі і молитовні дні Великого посту. Великий Піст – час очікування Христового Воскресіння, а для нас, християн – велика духовна мандрівка, подорож для зустрічі з Богом, під час якої можна зазирнути в свою душу і очистити її. Щира молитва наближає нас до Нього, пізнаючи мудрість Божих законів, і вдосконалюючи себе, досягає гармонії з Богом, світлим і власним сумлінням. Без молитви наша душа німа, холодна, навіть можна сказати мертва. Важливо ще й те, що саме через молитву ми маємо дякувати Богу і Діві Марії за всі ласки й благодаті, які Вони нам зсилають.

І якщо навіть нам здається,що ми нічого не отримали, ми маємо дякувати за кожен прожитий день, за наше здоров'я, за те, що здатні бачити сонце, барви кольорів, чути спів птахів, мелодії струмка і скрипки, шум дерев і гуркіт грому – це велика Божа ласка. Те, що ми ходимо своїми ногами, володіємо руками і можемо ними створювати найпрекрасніші речі, – це також Божа ласка, за яку маємо дякувати.

Святий Василій Великий говорив: «У молитві своїй належить поєднувати чотири дії: спочатку віддай славу Богу, потім подякуй Йому, далі сповідуй Йому свої гріхи і нарешті, проси у Нього, що найбільше потрібне тобі, особливо у справі спасіння Твого. Проси також, щоб ти був почутий заступництва Пресвятої Богородиці, яка день і ніч молиться за нас».

Не заростає стежка до фігури Божої Матері, яка встановлена перед навчальним корпусом. На урочистостях чину освячення до присутніх звернувся преосвященний Владика Димитрій, його глибоко духовна проповідь, повчальні слова не залишили серед присутніх жодного байдужого, глибоко запали в душу. Владика відзначив, що зображення святих, живописні чи скульптурні, мають велике духовне значення.Вони означають, що тут живуть християни, а територія належить Богу.

Він піклується про неї. Спостерігаючи, як ми шануємо Його Матір, щедро благословляє нас, захищає від всякого зла. Кожен, хто приходить, просить у Неї захисту. Вона ніби символізує всіх матерів студентів, які навчаються.

Якщо ми ЇЇ так величаємо, то просім в Неї всякої помочі і опіки. Звертаймося до Неї в своїх власних, родинних, національних, загальноцерковних і вселюдських потребах та кожного дня щирою молитвою благаймо в Небесної Матері ласки для дочасного і вічного щастя. Марія нас пригорне, бо Вона – наша люба небесна Ненька, а ми ЇЇ діти.

Ми повинні молитися за всіх: живих і померлих, рідних і чужих, і навіть за своїх ворогів. Це на перший погляд виглядає суперечливим. Але християнство – це віра, яка заснована на любові до ближнього. А ближній – це будь-хто, навіть ворог.Легко молитися за того, кого любиш, кому бажаєш добра. Тим вартнішою є молитва за ворога, бо вона потребує переступити через власну гордість. Прикладом цього є сам Ісус Христос, який будучи розіп'ятим на хресті, не проклинав своїх катів, а просив Бога: «Отче, прости їм, бо не знають, що роблять»

Сьогодні нашаБатьківщина потребує молитви як ніколи. Ми живемо в дуже складний і тривожний час війни на Сході України та пандемії «Ковід-19».

Упродовж останніх років наш народ є свідками справжнього героїзму медиків, які борються за життя українців та українських військових, які виборюють майбутнє, про яке мріяли і за яке віддали своє життя Герої Небесної Сотні та тисячі патріотів України.

Схиливши коліна перед образом Ісуса Христа та Пресвятою Богородицею, помолімося за припинення війни. Помолімося за нашу Батьківщину, за духовне єднання українського народу. Помолімося за медичних працівників та всіх, хто хворіє. Господи, допоможи нам в цьому!

Працівники бібліотеки коледжу

: