Search

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Наш календар

14 грудня -день, коли Україна вшановує героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Як відомо, 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров'ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.

На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації й їхали назад. На зміну приїздили інші.

Понад 100 тонн цього палива було викинуто по найближчій окрузі. А частину рознесло вітром. Завдання стояло зменшити викиди цієї радіоактивної речовини. Щоб загасити полум'я, використовували гелікоптери. Учасники тих подій із жахом згадують: палало так, що плавився бетон.

Не допустити повторного вибуху вдалося, відкачавши так звану важку воду, яка накопичилася під реактором. Для цього добровольці за шаленої радіації вручну пробивали стіни реактора та прокладали туди шланги. Завдяки їм до кінця травня таки вдалося загасити реактор.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом». За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин, які складаються із залишків зруйнованого реактора. З міркувань безпеки 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. Водночас об'єкт «Укриття», зведений у 1986 році, поступово руйнувався.

У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового «саркофагу» . Його будівництво розпочалось у 2012 році. 29 листопада 2016 року на об'єкт «Укриття» було насунуто Арку Нового безпечного конфайнмента.

Ми вдячні всім учасникам ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття, які проявили героїзм, самовідданість та мужність в тих екстремальних обставинах і зробили вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Щиро бажаємо всім ліквідаторам міцного здоров´я, життєвої енергії, миру, добра й злагоди!

Наталія Гнатяк, бібліотекарка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

: