Search

З вірою та любов’ю в серці

Любов до ближнього починається
з любові до самого себе

В. Гюго

Святіший Отець Венедикт XVI описував образ сучасного Християнина як паломника, що подорожує пустелею. Це порівняння невипадкове, адже саме в умовах пустелі, вміючи відрізнити основне від другорядного для підтримання життя та полегшення подорожі, віруюча людина відкриває для себе, що християнська віра – це ніщо інше, як мистецтво жити: жити вповні, жити сьогодні, але з надією на досягнення всієї повноти спраглого людського серця в дні прийдешньому.

 

Кожну другу п’ятницю місяця, у духовному християнському центрі Зарваниця, служиться Божественна літургія, а по її завершенні проходить Свята Тайна Єлеопомазання (Соборування). Під час молитви, можна скористати із Святої Тайни Покаяння.

Таїнство зцілення душі й тіла — такими словами можна передати сутність цього таїнства, назва якого пішла від практики його звершення декількома священиками — “собором”.

Призначення таїнства Соборування — цілковите зцілення людини. У молитвах, що читаються при звершенні таїнства, неодноразово звертаються до Бога прохання про прощення гріхів страждучого та про його одужання. Саме тілесне зцілення у молитвах таїнства ставиться у залежність від зцілення душевного, для якого необхідне покаяння, тобто прощення гріхів, поєднане з твердою обіцянкою виправити своє життя відповідно до заповідей Божих.

Для звершення таїнства використовується єлей (олія, за можливістю — оливкова). Єлей — один з найдавніших релігійних символів. З сивої давнини це був не тільки їстивний продукт, але й лікувальний засіб, і рідина для світильників, і косметичний засіб. Достаток олії сприймався як ознака благословіння Божого. Єлеєм натирали тіло, змащували волосся. Єлеєм помазували на служіння священиків та царів.

10 жовтня 2014 року члени жіночого клубу «Орхідея» ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» відвідали острів Божої любові — вічно живе джерело, до якого постійно припадають спраглими вустами люди, щоб набратись сили і відчути себе Божою кровинкою Всесвіту. Ми мали можливість прослухати Божественну літургію, прийняти Святу Тайну Єлеопомазання (Соборування), яку проводили сім священників, припасти серцем до чудотворних  ікон Пречистої Діви Марії і Розп’ятого Спасителя, прийняти Святу Сповідь і Святе Причастя, помолитися за здоров’я і прощення гріхів, мир і спокій в Україні, просити Матір Божу про ласки для себе, своїх рідних та близьких, тих молодих людей, які захищають нас від лютого ворога на Сході нашої країни,  пройти Хресну дорогу.

Історію свого народу можна пізнати вивчаючи його звичаї, традиції, обряди. В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає по світу, як блудний син і ніде не може знайти собі притулку, бо він загублений для свого народу.

Викладачі ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» як на заняттях, так і в поза аудиторний час проводять значну роботу по вихованню студентів у дусі патріотизму, християнської і духовної моралі, у дусі пошани до наших звичаїв, прищеплюють любов до духовних надбань свого народу; розглядають духовну культуру, релігійну свідомість, розширюють знання з біблійної історії.

Ось, чому сьогодні сучасний світ потребує людей віри, котрі власним прикладом показують нам, шлях до Обітованої землі та несуть своїм ближнім надію, віру та любов — як джерело життя, мистецтво жити і творити.


 Г. Р. Глова, Л. Й. Сопівник — викладачі коледжу


- Переглянути більше фотографій -

: