Search

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Наш календар

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Це велике свято, одне з 12 головних свят у православному календарі. Християни східного обряду відзначають Благовіщення 7 квітня.

"Благовіщення" - означає добру, радісну звістку. Свято присвячене спогаду про день, коли Діві Марії явився архангел Гавриїл привітавши її словами: "Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою!", і сповістив про прийдешнє народження Ісуса Христа – Сина Божого, який візьме на себе гріхи всього людства. Саме через Марію відбудеться таїнство народження і пришестя Бога на землю: не війною, галасом чи страхом, а Божим Дитятком, яке принесе у світ Мир, Любов, Злагоду і Спасіння усім, хто дослухається до Нього.

В Україну свято прийшло з утвердженням християнства. В народі отримало назву «третьої зустрічі весни» (після Стрітення і Сорока Мучеників). Вважається, що весна в цей день остаточно поборола зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби. За народними уявленнями, лише після Благовіщення можна було розпочинати польові роботи.

На день Благовіщення категорично заборонена будь-яка фізична робота, а праця на городі – взагалі гріх. З давніх-давен вважали, що від Введення, 4 грудня, до Благовіщення земля спить, і турбувати її не можна. Є таке прислів'я в цей день: «Птах гнізда не в'є, дівка косу не плете», – робота в цей день буде недолугою і пустою.

Благовіщення - це свято, в яке необхідно насолоджуватися природою, творіннями Божими. Також необхідно в цей день мріяти і міркувати про своє місце і призначення в світі. Важливо на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці робити добрі справи, подавати милостиню, не сваритися з рідними та близькими.

 

Існують і народні прикмети на Благовіщення:

Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.

Який цей день - такий і кінець місяця.

Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень - середня, якщо ясно ввечері - пізня.

Благовіщення без ластівок - холодна весна.

На Благовіщення гарна погода - гарний врожай.

Якщо на Благовіщення півень на порозі нап'ється, то на Юрія (6.05) віл напасеться.

Благовіщення

Навколо все цвіте і зеленіє –

Благую вість отримала Марія.

– Ти станеш Матір'ю, – архангел їй

сказав, –

для сина Божого, Господь так побажав!

 

Цей день весняний люди святкували,

Цілющі проскурки у церкві купували,

Щоб зберегти від бід усю родину...

Слова молитви до небес так щиро линуть...

 

І звичаїв в народі є чимало:

На волю діти птахів випускали.

Дощу чекали, щоб жита родили.

А по погоді про весь рік судили.

 

В день Благовіщення Господь

благословляє

Всю землю на рясні та щедрі урожаї.

А птах в цей день навіть гнізда не в'є...

Весна господаркою справжньою стає!

Тетяна Строкач

З Благовіщенням! Миру тобі, Україно! Радісних звісток і Перемоги над агресором! Нехай Матінка Божа благословить і збереже нашу землю і наш народ!

Наталія ГНАТЯК, бібліотекарка коледжу

 

: