Search

Україно , ми з тобою !

Україно , ми з тобою !

У ці буремні, складні для нашої держави часи після російського вторгнення добре видно, хто твій ворог, хто твій друг, а хто свідомо обирає позицію спостерігача. Польща стала для українців найближчою сестрою, яка докладає усіх зусиль, щоб допомогти у боротьбі з агресором. Звичайні поляки з перших днів війни їхали до пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, самі зустрічали та забирали наших громадян, забезпечували усім необхідним. З ініціативи уряду й за одноголосної підтримки в Сенаті та Сеймі був ухвалений закон про допомогу українцям, що дозволяє нашим громадянам легше адаптуватися до умов, у яких вони опинилися. Неурядові організації, різноманітні фонди, волонтерські організації практично безперервно надають допомогу українцям. Зараз у Польщі перебуває понад 2 млн українців, які втікають від війни.

Активно долучилася до допомоги Україні громада, влада та Спілка шкіл рільничих у місті Намислів.

А початком цієї дружби та взаємодопомоги між владою міста Намислів (Польща) і Заліщицьким фаховим коледжем вважаємо 2004 рік, коли відзначали 100-річчя нашого навчального закладу.

«В рік святкування 100-річчя навчального закладу в листопаді 2004 року з ініціативи Я. Іванищука та директора коледжу М. Олійника польська делегація встановила на будинку сучасного комплексу коледжу пам'ятну дошку з написом: «На честь 100-річчя школи від намислівчан – колишніх мешканців землі заліщицької та міської ради м. Намислів» (М.В. Сопилюк «На переломі століть…»)».

У наступні роки, завдячуючи ініціативності пана Ярослава Іванищука та при підтримці тодішнього старости повіту Намислів – Михайла Ільницького, бурмістра Намислова Кшиштофа Кухчинського, великого симпатика України, коменданта міської поліції Аркадіуша Олексяка, директора Спілки шкіл рільничих імені Т. Костюшки – Яцика Петрошика дана дружба і співпраця були оформлені відповідним договором і активно розвивались впродовж останніх років. При активній участі та ініціативі віце директора школи Адама Губіцького було реалізовано масштабний проєкт «Пізнаємо. Розуміємо» (2019 рік).

В ці дні особливо часто згадуються слова Ярослава Іванищука: «Хочу, щоб наші діти, онуки та наступні покоління були в дружбі та взаємодопомозі одні одним».

І ось уже в перші дні війни волонтери школи організовували акції підтримки України та зустрічі, на яких обговорювали можливості допомоги українським біженцям, збирали пожертви для фінансування Українських збройних сил, необхідні продукти та речі першої необхідності для переселенців. Також у школі оголошено збір коштів для закупівлі ліжок та матраців для гуртожитку нашого коледжу, які знадобляться для прийому викладачів та студентів закладів освіти, що знаходяться в окупованій ворогом території.

Тож в ці дні воєнного лихоліття висловлюємо щирі слова вдячності дирекції Спілки шкіл рільничих, учасникам польського-українського проєкту обміну молоді «Пізнаємо. Розуміємо», друзям, владі та симпатикам з чудового міста Намислів, які розділяють з нами нашу біду, підтримують та пропонують допомогу.

Володимир Глова,

Галина Петрів, викладачі коледжу

Бурмістр Кухчинський про перспективи розвитку міста Намислів

Пам'ятний дуб «Вольності» посаджений в парку м. Намислів

Приємні зустрічі членів польської делегації в коледжі

Ідеї розширення співпраці між коледжем та польськими побратимами

Зміцнення міжкультурного діалогу

: