Search

Вишиванка – духовна броня українців

Тиждень соціально-гуманітарних дисциплін

«Україна починається з мене»


А українська вишиванка — диво,

У ній народу код, його душі.

І кожному в ній зручно і красиво,

Вдягнути ж вишиванку поспіши.


Сьогодні - День вишиванки, не національне свято, а всесвітнє. Вишиванка – не просто декорований хрестиками чи гладдю одяг. Це оберіг кожного українця, код нації, символ роду і народу. Вишиванка ще з давніх- давен супроводжувала український народ і була для нас символом нескореності й того, що ми є українцями. Тисячі людей через вишиті сорочки страшенно страждали, гинули, терпіли голод… Їх брали з собою під час примусових депортацій, на заслання, вишивали в тюрмах, обмінювали на хліб в голодні роки, закопували в землю, щоб зберегти для майбутніх поколінь, як найдорожчий скарб в родині. В наш час вишиванка є символом, який об'єднує дуже різних українців за політичними, релігійними поглядами, за мовною ознакою. Саме тому вона є сучасною зброєю проти ворога. Вона є символом української сили, свободи, боротьби, незалежності, солідарності з українцями іноземців, які цього дня також одягають вишиті сорочки, аби висловити свою підтримку, що вони на українській стороні в війні з росією. Допоки українські жінки вишиватимуть сорочки, вкладаючи в них свою душу, а українські воїни одягатимуть їх – Україна непереможна! Вишиванка – це Україна у світі, духовна броня українців. Україна – броня світу!

19 травня, у свято Вишиванки, у відокремленому структурному підрозділі Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України, стартує акція-челендж: «Одягну вишиванку. Підтримаю ЗСУ». Сьогодні у нас йде війна, вишивані узори в нас з відгоміном печалі, але Україна нескорена і наш патріотичний флешмоб відтворює український характер-він про «не здамся», «буду стояти до кінця», «дух міцніший ніж тіло», «Україна буде вільна».



Вишиванка - як молитва, особливе вбрання, в якому хочеться мріяти, в якому чіткіше уявляється своє коріння і в якому чіткіше відчувається відповідальність за майбутнє.

Ми всі дуже красиві у своїх вишиванках. Давайте одягнемо цю вишивану красу - у знак миру, єдності, підтримки, любові. На нас дивиться весь світ і в цю мить весь світ милується нами! І ми віримо, що зовсім скоро, у день нашої Перемоги, вишиваними барвами засяють вільні і нескорені українські міста і села.


Захід підготували
Ольга ТРАКАЛО, Ольга КИВЕРИГА, викладачі коледжу,

Світлана ТАРАСЕВИЧ, Олег МАРТИНЧУК, художні керівники

Шановні колеги ! ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого НУБіП України» став учасником творчого челенджу «Вишиванка – місток єднання минулого, сьогодення та майбутнього українців» , який проводиться Науково-методичного центром ВФПО. .Згідно з попередньою реєстрацією у заході 18 та 19 травня беруть участь близько 200 закладів вищої і фахової передвищої освіти.

Запрошуємо до перегляду творчого челенджу «Вишиванка – місток єднання минулого, сьогодення та майбутнього українців» 19 травня з 10 до 11.00 год.



: