Search

Андрей Шептицький –великий борець за Україну

Наш календар

Андрей Шептицький –

великий борець за Україну

Найголовніший чинник єдності –

українська мова.

Андрей Шептицький

Роман-Марія-Олександр Шептицький народився 29 липня 1865 року в селі Прилбичі Яворівського повіту на Львівщині. Він походив з однієї із найдавніших і найзаможніших українських родів Галичини. Життя та діяльність митрополита Андрея справили величезний вплив на розвиток Української Церкви.

Митрополит був реформатором багатьох сторін життя українців. Зокрема, він закликав селян об'єднуватися, відкривати крамниці, громадські установи. По селах почали створювати осередки товариства «Просвіта», «Сільський господар», розвивали Народні доми, займалися виробництвом. Митрополит все життя повторював, що потрібно спільно працювати на благо своїх міст та сіл. Напевно, не було жодної важливої ділянки суспільного життя, у якій би Митрополит Андрей не брав активної участі.

Мало хто знає, що він був успішним і відомим в Європі інвестором, мав нафтовий бізнес. А ще мав бізнес у сфері харчування, нерухомості, галузі сільського господарства, мисливства. У його власності перебували заводи, фабрики, земельні площі, нерухомість в кількох країнах Європи та декілька рахунків в австрійських банках. Прибутки від цієї діяльності спрямовувались на благодійність.

«Нам не дають дозволу відкрити університет у Львові, то ми

відкриємо університет в кожному селі», - казав свого часу сам

Шептицький.

У Західній Україні створили 246 експериментальних центрів садівництва й городництва, до яких запросили професорів з Віденського аграрного університету. Вони повинні були змінити консервативні підходи у сільському господарстві, які вже були неконкурентними з європейськими. Освіта була досить мобільною: два дні тренінгів і чотири дні закріплення навичок на практиці.

Андрей Шептицький ще у далекому ХІХ ст. висловив принципи щодо ведення справ, які досі залишаються актуальним у підприємницьких сферах. Він розбудовував економіку Галичини та став одним з найуспішніших підприємців Європи.

Бізнес-принципи Андрея Шептицького

1. Станьте власником! Прагніть стати власником підприємства, землі,

нерухомості.

2. Win win - дотримуйтеся цього правила!

3. Не продавайте товар з дефектами.

4. Встановлюйте чесну ціну.

5. Чесна і своєчасна платня працівникам.

6. Основа економічного розвитку - навчання та освіта.

7. Важливо інвестувати в освіту, бо це допомагає ставати

конкурентоспроможнішим.

8. Диверсифікуйте свої активи.

9. Етика це не тягар, а двигун!

10. Будьте майстром мислення, а ще краще – майстром дії.

Шептицький був доволі відомою особою в ділових колах не лише Австро-Угорщини, а й Англії, Німеччини, Італії, Швейцарії, Нідерландів. Він був партнером багатьох європейських банків, будівельних і брокерських контор. Андрей Шептицький був далекоглядним інвестором. Наприклад, кооперативній спілці «Маслосоюз» священник придбав 20 автомобілів. Він уже тоді усвідомлював важливість швидкої логістики для молока та молокопродуктів. Своєю чергою «Маслосоюз» видав купони на молоко, які митрополичий секретаріат розділив між бідними жителями Львова.

Ще один бізнес напрям - фабрика з виготовлення скляних виробів, яка мала найсучасніше на той час устаткування вартістю 0,5 млн доларів.

Загалом, у Львові та околицях багато фабрик, промислових проєктів, церков і шкіл будувалися завдяки інвестиціям Андрея Шептицького. Він виділив 7 000 000 корон фінансування на чотири цукрових заводи, сірникову фабрику, а також фабрику з перероблення нафталіну.

Піклування про долю України було для Митрополита Андрея справою

всього свідомого життя. Свідок передсмертних хвилин Андрея Шептицького отець доктор Йосип Кладочний згадує останні його слова:

"Україна звільниться від свого упадку та стане

державою могутньою з'єдениною, величавою, яка буде

дорівнювати другим високорозвинутим державам. Мир,

добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і злагода

будуть панувати в ній. Усе те буде, як я кажу. Тільки треба

молитися, щоб Господь Бог і Мати Божа опікувалися завжди

нашим бідним, змученим народом, який стільки витерпів, і щоб

ця опіка тривала вічно"

Митрополит Андрей Шептицький помер 1 листопада 1944 року й похований у крипті собору Святого Юра у Львові.

Пишаймося такими українцями, що залишили нам неоцінений скарб для вивчення та наслідування!

Наталія ГНАТЯК,

бібліотекар коледжу

: