Search

ЗА ТЕБЕ, СВЯТА УКРАЇНО!

Наш календар

ЗА ТЕБЕ, СВЯТА УКРАЇНО!

14 жовтня наша країна відзначає відразу чотири свята, які пов'язані між собою своїм глибоким змістом та історичним минулим: свято Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва, День Української Повстанської Армії, якій цього року виповнюється 80 років з дня створення, і наймолодше, – День захисника і захисниць України.

Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найважливіших свят у християнській традиції. Його повна назва – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Свято Покрови для українців є християнським і національним, воно символізує зв'язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. Цього дня ми з вдячністю і вірою приймаємо заступництво і клопотання за нас перед Богом Пресвятої Діви Марії.

Ознакою свята Покрови є те, що вона покриває землю або листям або снігом.

За легендою, у цей день у 860 р. військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я – Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці Константинополя з молитвою звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за легендами, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. Після цього військо Аскольда вже не могло побачити цих людей.

Уражений цим дивом Аскольд та його дружинники після цього прийняли хрещення та стали християнами.

За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Покрова була найбільшим святом для козаків.

Набожність українського козацтва є загальновідомою. Шанобливо ставлячись до всіх православних свят, козаки все ж виокремлювали Покрову Святої Богородиці. Цей день був особливим через те, що козаки вважали Матір Божу своєю захисницею.

Саме на 14 жовтня призначалася Велика нарада, на якій обиралися старшини, а подекуди й гетьмани. А ще в цей день козаки розробляли плани на майбутнє.

Зазначимо, що Покрова Пресвятої Богородиці була одним із найголовніших свят запорізьких козаків. Вони будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови. Першу церкву на честь Покрови запорожці побудували в 1659 р. на Чортомлицькій Січі. За час існування Січі було побудовано 13 церков Покрови Богородиці.

14 жовтня в Україні традиційно відзначають День Української Повстанської Армії, яка відіграла вагому роль в утвердженні української національної ідеї, боротьбі за незалежність України, збереженні та примноженні військових і державотворчих традицій.

Можна простежити певний символічний зв'язок між козацькими традиціями, які були пов'язані зі святом Покрови, та заснуванням у цей день УПА.

80 років тому тисячі уродженців нашого краю встали до лав УПА, щоби вигнати московських окупантів.

Пам'ять про звитяги воїнів УПА надихає сучасних захисників, які протистоять російським терористам. Непереможний дух воїнів УПА живе у кожному з нас; живе у кожному українському захиснику. Це дух, який гартує наших воїнів на перемогу! Це дух, який не знищить ворожа ракета, який не вб'є московська куля, який не здолає орда.

Наша дорога до Перемоги триває вже декілька століть, але ми обов'язково переможемо і досягнемо своєї мети, бо наш шлях торується Мечем правди, Силою духу, великою любов'ю до своєї Батьківщини.

Воїни УПА не здалися тоді. І ми не здамося сьогодні. Ми вистоїмо. Ми переможемо!

Пам'ятаймо про Героїв, які ціною власного життя боролися за Україну!

Слава новітнім воїнам, які сьогодні захищають Україну!

У величне свято Дня захисників і захисниць України, яке встановлене з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, звернімося в молитві до Богородиці – покровительки військовослужбовців з проханням захистити своїм покровом дочок та синів України, які нині на передовій.

Віримо в ЗСУ ! Віримо в Україну! Слава Україні! Героям слава!

Надія Ємчук, завідувачка бібліотеки коледжу

: