Search

Сторінками нашої духовності!

Наприкінці минулого року в нашому місті відбулися цікаві події в духовному житті. Свідками і безпосередніми учасниками їх безумовно стали і наші викладачі та студенти. Адже відсвятковано 150-ліття одного з найстаріших храмів м. Заліщики – церкви Покрови Пресвятої Богородиці. 30 листопада 2014 року у м. Заліщики відзначали ювілей храму Покрову Пресвятої Богородиці. Під час урочистої зустрічі Владики Бучацької єпархії УГКЦ Дмитра Григорака виступила з вітальним словом викладач нашого коледжу Г. М. Ситник. Того ж дня в районному Будинку народної творчості відбулась святкова академія приурочена до Ювілею Храму та річниці "Революції Гідності". Також, відбулась презентація книги заступника директора коледжу з навчальної роботи історика Михайла Сопилюка: «Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках». В час святкування 150-річчя храму в Заліщиках студенти нашого коледжу взяли участь у організованій з ініціативи сестринства храму Покрову Пресвятої Богородиці «Виставці-продажу», своєрідному аукціоні виробів прикладного мистецтва і художньої творчості. Кошти виручені від цього заходу були передані для потреб воїнів АТО. Ввечері відбувся молитовний хід вулицями м. Заліщики. Чудову публікацію про духовне життя і святкування ювілею храму опублікувала в пресі учасниця Апостольства молитви при церкві Покрови Пресвятої Богородиці викладач коледжу Л. Й. Сопівник.

В ході підготовки до святкування не могло залишитися непоміченим фундаментальне дослідження історії 150-ліття служби храму, виконане істориком Заліщицького краю, викладачем коледжу і активістом церковного комітету Сопилюком М.В. Книга під назвою «Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках. (Передісторія і 150-ліття служіння)» побачила світ у листопаді 2014 року в Тернопільському видавництві „Тернограф”, за активною організаційною підтримкою директора нашого коледжу В. С. Глови. Це видання розкриває основні сторінки історії становлення і розвитку церкви в Заліщиках від давніх часів до наших днів. У книзі висвітлюються обставини релігійного життя в Заліщиках та на Тернопільщині у різні історичні періоди, показано роль і місце церкви в суспільному і духовному розвитку. Зроблено спробу дати опис особливостей підпільного служіння греко-католицького духовенства в умовах переслідування УГКЦ та діяльності греко-католицької церкви в сучасний період на прикладі парафії церкви Покрови Пресвятої Богородиці міста Заліщики.

Саме ця книга стала також і основою для формування експозиції парафіяльного музею. В ході святкування ювілею було освячено музей, що розташований в приміщенні дзвіниці над церковною крамницею. Він створений на основі експонатів зібраних і підготовлених М. В. Сопилюком разом з багатьма заліщанами. Фотоматеріали та фотокопії документів виготовив викладач коледжу Ю. П. Війтик. Він же разом з вихователем гуртожитку нашого коледжу І. Р. Боднаром виконали основні роботи по монтажу і оформленні експозицій музею. Як і книга, так і музейна експозиція «нехай буде даниною пам’яті підпільним священникам, сестрам-монахиням, вірним УГКЦ, які отримали, примножили і передали нам дар віри».

Ще одним подарунком для заліщан став і відеофільм-презентація під назвою «Ювілей нашого храму». Його творці теж працівники нашого коледжу: автор сценарію заступник директора з навчальної роботи Михайло Васильович Сопилюк, режисер сценарію і диктор завідувачка бібліотекою коледжу Надія Василівна Ємчук, відео монтаж здійснив художній керівник Олег Михайлович Мартинчук, відео оператор Михайло Яніцький, автор фото викладач Юрій Петрович Війтик.

Блаженний Папа Іван ХХІІІ колись любив повторювати слова: „парафія – це „криниця посеред села”, до якої усі приходять, щоб втамувати спрагу”. Тож і ми поєднуємо нашу педагогічну діяльність з участю в духовному розвитку молоді і всіх заліщан. Мріємо про те, щоби наша праця на ниві розвитку духовності стала тим горнятком життєдайної вологи з якого спрагла знань людина зможе випити ковток для скріплення свого духу.

М. Сопилюк, Ю. Війтик – викладачі ВП НУБіП України
«Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого»

: