Search

90-ті роковини Голодомору-геноциду 1932-1933 років

Наш календар

90-ті роковини Голодомору-геноциду 1932-1933 років

Україна вшановує 90-ті роковини Голодомору-геноциду. Цю скорботну дату ми згадуємо сьогодні в реаліях нової боротьби за виживання української нації. Через 90 років після вчинення Голодомору-геноциду на теренах України Росія вчиняє новий геноцид – війною. Одвічний ворог нас знову намагається «денаціоналізувати» та упокорити, щоб не випустити з-під свого впливу та не допустити зміцнення української державності.

Голодомор 1932-1933 років в був організований, щоб зламати опір колективізації через винищення українського селянства. Це був урок покори для українців, які не досить охоче йшли до колективних господарств.

  • Сталін та його спільники хотіли винищити українське селянство, бо в ньому вбачали оплот націоналізму та приватновласницької ідеології.
  • Голодомор виник як наслідок безтямної політики добування коштів на індустріалізацію та спроби виконати першу п'ятирічку за 4 роки. Майже у всіх районах України почалися масові конфіскації з "боржників" хлібозаготівель. У них забирали сухарі, сало, картоплю тощо.
  • Було заборонено будь-яку допомогу з боку міжнародної та радянської громадськості.
  • Радянське керівництво продовжувало відправляти хліб на експорт не зважаючи на трагедію голоду всередині країни. У 1932 році збір зерна в Україні становив 13 млн. пудів. Цього цілком би вистачило, щоб прогодувати населення республіки, однак союзний уряд продовжував встановлювати для України непомірні хлібозаготівельні плани, які постійно зростали.
  • У серпні 1932 року був прийнятий закон, який передбачав смертну кару за розкрадання колгоспного майна, так званий "Закон про п'ять колосків".
  • У 1932-1333 роках режим поруч з тотальною конфіскацією всіх продовольчих запасів створює умови для викачування з селянина усіх родинних цінностей: золота, срібла, коштовних речей, вишитих рушників, сорочок. На жовтень 1933 року в Україні відкрито 263 магазини торгсіну. Магазини торгсіну продають хліб переважно за обрядово-побутове золото: нагрудні хрести, подружні обручки, сімейні реліквії. 1 КІЛОГРАМ ХЛІБА КОШТУЄ 2 ГРАМИ ЗОЛОТА ЧИ 130 ГРАМІВ СРІБЛА.

    Апогею голод досяг взимку і навесні 1933 року. Люди їли товчене кору дерев, солому перемішану з гнилою капустою, котів, собак, щурів, слимаків, жаб, кропиву тощо. Села були завалені трупами людей. Були численні випадки людоїдства і трупоїдства. Деякі селяни, збожеволівши від голоду, вбивали і їли своїх і чужих дітей. Вимирали цілі села. втікачі із сіл заповнювали міста і вмирали прямо на вулицях. Прагнучи врятувати від смерті хоча б дітей, селяни везли їх до міст і залишали в лікарнях, на вулицях.

    Після цієї катастрофи традиційне українське село зі своїм укладом і звичаями перестало існувати. Кінець 1933 року Україна виморена штучним Голодомором. Україна втратила національну еліту, Україна стоїть на руїнах храмів, Україна позбулася всіх родинних цінностей, Україна на десятиліття позбавлена національного, політичного та громадського життя.

    Методи новітнього путінського режиму мало відрізняються від сталінських: вбивства, терор голодом і холодом, залякування, депортації. Українська нація мужньо чинить спротив значно чисельнішому ворогу. В нас немає іншого вибору, ніж вистояти. Пережили Голодомор, переживемо і Енергомор! Інакше історія закине українців на нове коло вже пройдених випробувань. Ми пам'ятаємо уроки минулого й не хочемо повертатися в «тюрму народів». Саме національна пам'ять робить нас сильнішими, надає сил для подальшої боротьби.

    Вічна пам'ять праху жертв Голодомору! Земля їм пухом!

    Слава Україні! Героям слава!

     

    Галина ПЕТРІВ, викладачка історії

: