Search

Презентація правопросвітницького проекту «Я маю право»

Презентація правопросвітницького проекту «Я маю право»

З метою підвищення рівня правової культури, виховання у студентів інтересу до правових знань, вироблення навичок правомірної поведінки, виховання поваги до законів, протягом декількох років викладачі коледжу разом із Заліщицьким бюро правової допомоги проводить правопросвітницький проєкт «Я МАЮ ПРАВО!». Це перший в Європі такий проєкт масштабів усієї країни. Він реалізується Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної правової допомоги.

Для наших студентів були презентовані найбільш значимі юридичні та соціальні питання нашого суспільства. Зокрема це: питання булінгу, прав і обов'язків студентів, юридичної відповідальності неповнолітніх, питання трудового законодавства та працевлаштування, проведені зустрічі з працівниками правоохоронних органів, практичними психологами.

Але після початку повномасштабного нападу російської федерації на нашу державу важливими є права і свободи громадян в умовах воєнного стану. Зокрема право на життя та право на повагу до людської гідності, захисту прав та інтересів дітей в умовах воєнного стану.

І в рамках проведення Тижня права у коледжі відбулася зустріч із головним спеціалістом Заліщицького бюро правової допомоги п. Таїсією Рубаняк.

Таїсія Раджівна звернула увагу присутніх на проблему захисту прав людини та інтересів дітей в умовах воєнного стану. Через війну в Україні тисячі дітей залишаються сиротами, втрачають зв'язок із рідними та потрапляють у складні життєві обставини.

Порушуються права дитини: право на життя, право бути з сім'єю і громадою, право на здоров'я, право на розвиток особистості, а також право на турботу і захист.

Звернуто увагу присутніх і на питання прав і свобод людини і громадянина, що можуть обмежуватися в умовах воєнного стану, питання володіння, користування та розпорядження власністю.

Заступник директора з виховної роботи, викладач правознавства Ігор Книш звернув увагу і на питання відзначення Дня прав людини, що за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН відзначається 10 грудня. Саме тоді 1948 року було ухвалено Загальну декларацію прав людини , перший міжнародний документ, який задекларував рівність прав і свобод всіх людей.

Права людини дають нам можливість поважати один одного і співіснувати один з одним. Іншими словами, вони є не просто правами, яких необхідно дотримуватися, але і правами, дотримання яких необхідно вимагати від інших. Права, застосовні до вас, застосовні і до інших.

У двадцятому столітті друга світова війна стала подією, що спонукала переможців до виявлення шляхів запобігання таких катастроф у майбутньому. Таким форумом стала Організація Об'єднаних Націй (ООН).

Статут Організації Об'єднаних Націй був підписаний 26 червня 1945 року. У ньому говориться, що основне завдання нової організації полягає в тому, щоб «позбавити прийдешні покоління від лиха війни» і «знову затвердити віру в основні права людини».

У 1945 р. на весь світ, який пережив лихоліття ІІ Світової війни пролунало «Ніколи більше»! На початку 2022 р., у ХХІ столітті весь світ промовляє «Україна», «Буча», «Бородянка», «Маріуполь»… І що?! Міжнародні організації, створені для забезпечення, утвердження та захисту прав людини, виявились безпорадними проти цієї агресії.

Побудова правової держави та громадянського суспільства в Україні передбачає суттєве підвищення правосвідомості та правової культури усіх суб'єктів суспільних відносин, оскільки без них неможливо побудувати таку державу і суспільство. Успішне вирішення цих завдань залежить від багатьох факторів, у тому числі і від рівня правового виховання і правової освіти наших студентів.

Ігор КНИШ, викладач правознавства

: