Search

Весна як Україна, переможе та розквітне!

Весна як Україна, переможе та розквітне!

З приходом весни  все навкруги почало оживати, прокидатись  від зимового сну. Щойно пригріє перше весняне сонечко, у нашому дендропарку з'являються перші вісники весни — тендітні первоцвіти, які не бояться примхливої погоди та прокидаються раніше за всіх – для того, щоб вітати весну і тішити нас своєю красою.

Підсніжник білосніжний, ясенець білий, білоцвіт весняний, конвалія звичайна, медунка темна, первоцвіт весняний, фіалка запашна, анемона дібровна та розлога, проліска дволиста – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються на території нашого коледжу.

Майже всі вони відносяться до категорії рідкісних і зникаючих видів рослин, більшість з них занесена до Червоної книги України.

На жаль, багато з нас появу провісників весни може спостерігати на вулицях та ринках міст, де продаються зірвані рослини. Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. Також нерідко квіти вириваються з цибулинками, що призводить до повного знищення рослини. Ви загубите 45-60 насінин, які в майбутньому дали б нове покоління, зірвавши три рослини первоцвіту. Масове знищення ранньовесняних рослин з метою продажу призводить до зменшення їх кількості в природі, а згодом й до повного зникнення.

Будьте свідомими і не губіть декоративні дикоростучі рослини лише задля примхи насолодитися їх запахом і красою. Не знищуйте квіти! Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу!

Руслана ПОЛЕВА,

викладач агрономічних та еколого-інженерних дисциплін

: