Search

«З любов’ю до краю» (Пам’яті Василя Олійника)

«З любов'ю до краю»

(Пам'яті Василя Олійника)

У Заліщицькому краєзнавчому музеї відбувся захід-спогад, приурочений 75-річчю від дня народження, пам'яті Василя Івановича Олійника – знаного краєзнавця, археолога, історика, музеєзнавця. Тут зібралися родичі, колеги, однодумці, ті, хто береже пам'ять про гідну людину, колишнього директора Заліщицького районного краєзнавчого музею – Василя Олійника.

Учасниками цього заходу стали і студенти 24-ОЕ та 25-ФП груп ВСП «Заліщицького фахового коледжу імені Є. Храпливого» НУБіП України разом з викладачами Михайлом Сопилюком, Ольгою Тракало. Виступаючі на зібранні із хвилюванням ділилися спогадами про життєвий і трудовий шлях ювіляра, який був багатим на цікаві здобутки у царині археології та краєзнавства. Артефакти з експедицій, які зібрав Василь Іванович є сьогодні в експозиції музею, що розкривають нам невідомі сторінки з історії краю.

У своєму виступі заступник директора ВСП «Заліщицького фахового коледжу імені Є. Храпливого» НУБіП України, історик, краєзнавець, викладач Михайло Сопилюк підкреслив, що саме з ініціативи Василя Олійника започатковано збір матеріалів для музею історії нашого коледжу, який діє з 2008 року, експозицію якого оновлено до 125-річчя з дня заснування закладу. Це підтверджує, що талантами, якими володів музеєзнавець, він щиро ділився, передавав знання, досвід, був добрим наставником для молоді.

З вдячністю згадували ім'я В. Олійника запрошені гості урочин: начальник відділу культури, туризму, молоді і спорту Заліщицької міської ради – Оксана Безушко; начальник відділу культури та туризму охорони культурної спадщини департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Наталія Собкович; директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчищин; директор Заліщицького будинку дитячої та юнацької творчості Світлана Боднар; директор КП «Заліщики туристичні» Володимир Кулачковський; в.о. директора Чернівецького обласного музею, дочка Василя Олійника Оксана Ротар; директор Заліщицької міської бібліотеки Світлана Пукіш; методист Заліщицького будинку дитячої та юнацької творчості Ігор Боднар; археолог, дослідник старожитностей, фортифікацій та топоніміки Західного Поділля, краєзнавець з м. Чорткова Володимир Добрянський; приватний підприємець, син В. Олійника Віталій Олійник; директор краєзнавчого музею м. Заліщики Віталій Каспрук.

Постать Василя Івановича Олійника є особливою для дослідників Заліщицького краю. Його здобутки в археології, історії, краєзнавстві та музеєзнавстві ще довгі роки служитимуть багатим джерелом ресурсів для молодих пошуковців та дослідників мальовничого краю на берегах Дністра.

Саме такі уроки, що звертаються до історії і до пам'яті про людей, які причетні до історичного літопису нашого краю є джерелом пізнання і розвитку для студентської молоді.

Ольга ТРАКАЛО, викладач

соціально-економічних дисциплін

 

 

 

: