Search

Заліщицькі просвітяни пошанували пам'ять Василя Стефаника

Заліщицькі просвітяни пошанували пам'ять Василя Стефаника

Делегація коледжівського осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка в складі Йосипа Децовського, Володимира Глови та Михайла Сопилюка відвідала урочистості відкриття пам'ятника Василю Стефанику в місті Коломия.

1 листопада 2023 року на площі перед Коломийським ліцеєм №1 відбулась подія увіковічнення пам'яті Василя Стефаника, чиє ім'я носить цей навчальний заклад. Ім'я Василя Стефаника назавжди залишиться в історії України. Він був членом Української Національної Ради ЗУНР та почесним членом Товариства «Просвіта». Його внесок у розвиток української культури та літератури надзвичайно великий. Василь Стефаник був не тільки письменником-новелістом, а й брав активну участь в громадсько-політичному житті. Він став послом (депутатом) Австрійського парламенту від Королівства Галичини та Володимирії. Як кандидат у посли Австрійського парламенту від виборчого округу Снятин – Заліщики у 1908 році він виступав у багатьох селах і містах, зокрема і нашого краю: ЗаліщикахДобрівлянах і Торському. Виграв вибори і з 1908 до 1918 р. представляв інтереси українців у парламенті.

З проголошенням ЗУНР він став учасником діяльності Української національної ради ЗУНР, делегатом УНР і був в числі представників Галичини в Києві підчас проголошення Акту Злуки ЗУНР і УНР.

Заліщани теж шанують пам'ять Василя Стефаника. На фронтоні будівлі колишнього «Народного дому», в якому він виступав, встановлено пам'ятну меморіальну дошку, іменем Василя Стефаника названа одна з головних вулиць міста Заліщики.

Освятили пам'ятник, автором якого є скульптор Михайло Дмитрів, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський ПЦУ Юліан (Гатала) та Преосвященний Владика УГКЦ Петро (Голіней). Участь у відкритті взяли нащадки покутського генія (онуки та правнук), перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій, голова Коломийської районної державної адміністрації – начальник районної військової адміністрації Любомир Глушков, голова Коломийської районної ради Іван Угрин, Коломийський міський голова Богдан Станіславський, депутати Івано-Франківської обласної ради, Коломийської районної та міської рад, професори Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, члени Всеукраїнського Товариства «Просвіта» та сотні гостей.

 


Літературно-музичними композиціями прикрасив дійство хор «Просвіта» міста Городенка та оркестр народних інструментів «Трембіта» міста Коломия.

Представники Заліщицького фахового коледжу також відвідали Коломийський ліцей імені Василя Стефаника. Ми презентували дирекції та педагогічному колективу творчі доробки про Заліщанщину та виходців із нашого краю, які навчалися в колишній українській гімназії, де зараз розташований цей ліцей. Відбулася зустріч з просвітянами Коломийщини, Городенківщини та Снятинщини на якій обговорено напрями нашої співпраці.

Висловлюємо щиру вдячність Коломийському міськрайонному товариству «Просвіта» імені Тараса Шевченка, його голові п. Василеві Глаголюку та дирекції Ліцею №1 за запрошення до участі у відкритті пам'ятника Василю Стефанику.

Василь Стефаник своєю діяльністю, творчістю, талантами вболівав за самостійну, вільну і незалежну Україну. За ці високі ідеали борються кращі сини України і тепер. Їх надихає пам'ять наших героїв і просвітителів українського народу.

Михайло СОПИЛЮК, член Всеукраїнського

товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка

: