Search

В студентське життя – з підтримкою куратора !

В студентське життя – з підтримкою куратора !

Хто такий куратор? Як пише енциклопедія – Куратор (лат. curator від curare — піклуватися) — це особа, яка організовує систему відносин через різноманітні види виховної діяльності академічної групи, створює умови для індивідуального самовиразу кожного студента і розвитку кожної особистості.

Давайте поговоримо про кураторів і кураторство, або, як це офіційно називається, наставництво в академічній групі, про те, які ж обов'язки має куратор і чи завжди він їх виконує. Перше й найпростіше пояснення того, хто такий куратор – це викладач, який частково виконує функції, як у школі класний керівник. Однак куратор від класного керівника суттєво відрізняється. Насамперед тим, що перед ним здебільшого вже не інфантильні діти, а дорослі люди, які знають, чого прийшли до коледжу (принаймні так повинно бути). Отож, мотивація студента відрізняється від мотивації школяра, тому куратор – це не той, хто повчає, надоумлює, настановляє, а той, хто спрямовує студента, пояснює незрозумілі речі, допомагає щось з'ясувати, радить, куди студентові звернутися з тих чи інших питань.

Як будь-яка робота з людьми, робота куратора складна. Кожна людина - це особистість, яка має свої погляди на життя. Щоб знайти якісь спільні рішення, звичайно, треба докласти зусиль. Новий навчальний рік дав мені можливість спробувати свої сили в кураторстві за освітньо-професійною програмою 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок в групі 25-Ф. Знаю цих дітей ще не повний рік, але, мені здається, що між нами зав'язалися не тільки ділові, але й дружні стосунки. Для того, щоб порозумітись, треба вміти слухати і чути. Вирішувати проблеми іншої людини - це прерогатива медиків, юристів, психологів. Не можу сказати, що моя «фішка» лізти в душу. Якщо людина приходить з проблемою - я її вислухаю, дам пораду, спробуємо разом знайти вихід зі складної ситуації. Такі дорослі люди, які знають, чого прийшли в коледж і майже визначилися в своєму житті. Тим паче з ними цікаво працювати. Хлопці та дівчата ділилися своїми планами, мріями на життя, труднощами в становленні на життєвий шлях. Вибір місця влаштування, незаперечна потреба в знанні іноземної мови, кохання і друзі – основні теми того вечора. На правах куратора ознайомила студентів з особливостями навчально-виховного процесу у ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України». Перша зустріч куратора з студентами дуже важлива для встановлення довірливих міжособистісних стосунків зі студентами. Цей день тижня запам'ятається здобувачами освіти приємним знайомством та щирими сподіваннями на корисне та веселе проведення подальших спільних заходів.

Отож в щасливу путь протягом двох років, шановні здобувачі освіти !

Уляна ВИЗНЮК, викладач економічних дисциплін,

куратор 25-Ф групи

: