Search

День ментального здоров’я в коледжі

День ментального здоров'я в коледжі

Щорічно 10 жовтня у всьому світі відзначається День ментального здоров'я. Цей день присвячений стійкості українського народу, довірі між людьми, піклуванню про кожного.

У ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого НУБіП України день ментального здоров'я пройшов під гаслом «Психічне здоров'я – універсальне право людини».

Цей день вкотре наголошує на важливості кожного з нас подбати про свій психологічний стан. 10 жовтня, психологинею коледжу Людмилою Пилипюк, був проведений тематичний захід на якому студенти 22 групи, спеціальність 201 «Агрономія», мали змогу дослідити свої внутрішні ресурси та розібратись у ресурсах власного емоційного стану.

Було проведено опитування: «Ти як?». І порада: «Запитуй у себе щодня, не лише сьогодні — «Ти як?».

Ти — який навчаєшся у часи сьогодення.

Ти — який відчуваєш тривогу і не відчуваєш міцної опори під ногами.

Ти — який думаєш про близьких, знайомих і незнайомих, забуваючи про себе.

Ти — який читаєш новини про трагедії, що розривають серце.

Інколи нам буває радісно, а іноді-сумно, іноді відчуваємо ресурс робити все і одразу, а іноді не хочемо робити нічого і це нормально.

Кожен може поставити собі запитання: «А що таке ментальне здоров'я?» Наскільки воно важливе в моєму житті? І у кожної особистості відповідь на це запитання буде іншою, і це буде правильно. Бо в поняття ментального здоров'я можна вкладати багато аспектів нашого життя: відсутність розладів чи глобальних проблем, благополуччя в сім'ї, можливість давати раду життєвим викликам, продуктивна праця, відчуття безпеки, саморозвиток та ін. Турбота про себе - це необхідність, а не розкіш.

Здобувачам освіти було презентовано поради «Як підтримати психічне здоров'я».  

Регулярно займайтеся спортом. Усього 30 хвилин ходьби або занять фізичними вправами щодня допоможуть підняти настрій та покращити здоров'я.

Їжте здорову їжу та уникайте зневоднення. Збалансоване харчування та достатня кількість води можуть покращити ваш стан та концентрацію протягом дня.

Дбайте про сон.

Спробуйте заняття з релаксації.

Практикуйте подяку. Нагадуйте собі щодня про конкретні речі, за які ви вдячні. Запишіть їх увечері або прокрутіть у голові.

Зосередьтеся на позитиві. Виявіть та киньте виклик своїм негативним і марним думкам.

Залишайтеся на зв'язку. Зверніться до своїх друзів або членів сім'ї, які можуть надати емоційну підтримку та практичну допомогу.

Також студентам було надано практичні рекомендації з використання технік, з якими можна ознайомитися у застосунку «Аптечка психологічної самодопомоги» від Всеукраїнської програми ментального здоров'я «ТИ ЯК?». Це допоможе дбати про свій внутрішній стан.

Для нас українців, питання «Як ти?» щоденне питання в зміст, якого вкладені турбота та глибока емпатія.

Тож дбаємо про своє психічне здоров'я та здоров'я близьких нам людей щодня!

     Інформація надана

психологинею Людмилою ПИЛИПЮК

: