Search

«Митрополит Андрей Шептицький – апостол українського державотворення»

З нагоди Всеукраїнського Дня  бібліотек, та за системну інноваційну діяльність, впровадження  новітніх інформаційних технологій, Радою директорів  вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Тернопільської області,  бібліотеці  ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого»  присвоєно «Бібліотека  відмінної роботи» та  відзначено подякою.

Культурно-просвітницька  діяльність бібліотеки є основою для виховної роботи коледжу: пропаганда культурних цінностей,  національних  традицій шляхом  проведення  літературно- мистецьких та тематичних вечорів, літературних, інформаційних, духовних годин.

Днями в бібліотеці коледжу відбулася духовна година «Митрополит Андрей Шептицький – апостол українського державотворення», приурочена  150-річчю від дня народження.

В ній  брали участь настоятель церкви  Покрови  Пресвятої Богородиці в м. Заліщики о.Іван Сендзюк та сестра-монахиня Христина.

Метою духовної години  було  намагання донести до студентського загалу про непересічну постать Андрея Шептицького, великого архипастера, українського Мойсея. 

Присутнім було продемонстровано документальний фільм  «Андрей Шептицький – опікун і меценат», з якого вони дізналися про Митрополита Андрея  багато нового і цікавого. 

В рамках святкування 150-річчя від дня народження  Митрополита Андрея протягом року діє  книжкова виставка «Андрей Шептицький – світильник істини», де кожен бажаючий  може  прочитати  цікаву  йому   інформацію.

Ведуча заходу  Надія Ємчук  відзначила, що духовний пастир протягом  свого життя  працював на  спільну  велику мету  - національне відродження  українського  народу.  Будучи  ревним слугою Божим,  Митрополит  неустанно  підносив  до Господа  свої  молитви.

Разом  із тим, просячи  ласк Божих, Андрей Шептицький закликав  людей  і  самим трудитися  задля гідного  й  щасливого свого життя. Роз’яснював, повчав, спонукав жити  згідно із Заповідями Божими.

Митрополит Андрей Шептицький ніколи не відділяв служіння Богові від служіння своєму українському народові.

Повсякчасно розбудовував кожну ділянку суспільного життя,  клав ті цеглини, які потрібні для побудови потужного  державного організму. Важко навіть перелічити добрі діла Митрополита, який чи не в кожній суспільній галузі доклався до її розвитку. 

І як один із заможніших українців в Галичині  вживав своє багатство не для власної вигоди, чи життя в розкошах, а за для загального піднесення свого народу.

Ведуча  також наголосила, що під час свого служіння Митрополит  Андрей значно розбудував греко-католицьку церкву, як в Україні так і за кордоном. Щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», надавав стипендії молодим митцям.

Як меценат та просвітник,  заснував український національний музей у м. Львові, в якому зібрано  одну з найбільших у Європі збірок іконопису, відвідати який є  можливість  у  студентів  коледжу  в рамках  запланованих екскурсій.

Розмова  українців  з митрополитом Шептицьким не припиняється ніколи. Міняються епохи  та він незмінно  промовляє до нас Божою мудрістю  та обставинами нашого життя -  промовляє так, ніби  він є нашим сучасником: «Будуймо  життя  країни  та народу на міцному  фундаменті  Божих  Заповідей, правди, любові до ближнього  та жертовності.  І будемо мати  успіх».

Бібліотека і освіта – це поняття  одного роду. Як і навчальний заклад, наша бібліотека  розширює ідеї, сприяє розвитку  людини, заохочує до пізнання нового, допомагає  отримати знання, із оптимізмом  дивитися в майбутнє.


Зав.бібліотекою  Надія Ємчукпрацівник бібліотеки  Наталія Гнатяк

: