Search

Тридцята палає весна

«…І засурмивтретійянгол, — і велика зоря спала з неба, палаючи,

як смолоскип. І спала вона на третинурічок та водніджерела.

І йменнязорітієї – «Полин». І стала третина води, як полин,

і багато людей повмирали з водитієї, бозгіркла вона.»

(Апокаліпсис. Біблія)

І впала 30 років тому зірка-полин з неба у траву на ймення Чорнобиль…І  здригнулась земля від небаченого…

Цього року 26 квітня вся Україна відзначає сумну дату в новітній українській історії – тридцяті роковини аварії на Чорнобильській атомній станції. 

З метою вшанування пам’яті героїв, які віддали своє життя, рятуючи свою Батьківщину від радіаційного лиха, у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» була проведена відкрита виховна година пам’яті під назвою: «Тридцята палає весна».

Виховний захід був дуже емоційним та хвилюючим. Кожен мав змогу відтворити трагічні події того весняного дня, переглядаючи відеоролики та слайд – презентації катастрофи, слухаючи поезії та пісні. Запаливши свічки, учасники заходу низько схилили голови перед тими, хто поклав своє життя у боротьбі з атомним пеклом.

Трепетно і душевно з уст студентів Безпалько Н., Повєткіної В., Витрикуш В., Іщенко В., Нуджіної Д., Чижик Ю., Сушко М., Лисюка Д. лунали поезії про мужність,

відвагу, героїзм простих людей, які без страху кидались у саме пекло реактора, щоб врятувати людство.

По-особливому студенти сприйняли танець із свічками танцювального колективу «Хлібодари», який уособлював біль, смуток та скорботу за безневинними жертвами тих подій.

Глибоко ранили душі кожного студента пісні «Мої лелеки білокрилі», «Чорнобільська біда», «На чорнобиль журавлі летіли» у виконанні Угрин Х., Безпалько Н., Чижик Ю., Калакайло І., Монич Т., Зварич Н., Даніщук І., Стефин І., Вівчара М., Мандзюка І.

Під дзвони метронома хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам’ять та героїчний подвиг ліквідаторів Чорнобильської АЕС.

Запрошені на виховний захід голова районної громадської організації «Союз Чорнобиль» Капляр М. та ліквідатори Костишин Я., Тітов С. ділилися спогадами про ті чорні дні наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Композиція завершилась молитвою "Господи, помилуй нас".

Годину пам’яті підготували і провели студенти спеціальності «Прикладна екологія».

Протягом цього дня в стінах коледжу проходили й інші заходи.

Своє бачення про наслідки аварії студенти відобразили у плакатах підготовлених на конкурс – виставку стінгазет за темою: «Твій біль, Україно, - Чорнобиль». Серед кращих робіт журі конкурсу відмітило роботи студентів: Іщенко В., Храпко С., Нуждіної Д.(21-Е групи), Остапчук В. (31 групи) та Склярчук В., (41 групи), ОрищукВ, (15 групи), та Стасишин Н. (14 групи).

Фотовиставка «Вони врятували світ» представляла світлини перших загиблих героїв – ліквідаторів аварії на ЧАЕС та ліквідаторів аварії з м. Заліщики та Заліщицького району.

Сьогодні ми, викладачі та студенти, схиляємо свої голови перед усіма, кого вже немає з нами, перед тими, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя мільйонів.

Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Врятований світ-найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин.


Алла Радик, Ольга Лопушинська – викладачі коледжу, організатори заходу

: