Search

Шляхами родини Ганкевичів

Шляхами родини Ганкевичів

Розпочався новий навчальний рік. Для колективу Заліщицького агроколеджу ім. Є.Храпливого він особливий. Адже в саме в цьому році минає 120 років від прийняття польським сеймом історичного рішення про відкриття садівничої школи в Заліщиках, 120 років від дня народження Євгена Храпливого, ім'я якого носить навчальний заклад. 30 років тому став до ладу збудований новий комплекс, який дав змогу об'єднати Заліщицький і Копичинський технікуми та створити потужний навчальний заклад. Цьогоріч він святкуватиме 20 років історичного входження в структуру НАУ, нині – це НУБіП України – один з найпрестижніших аграрних вузів не тільки України, але й Європи.

Йдучи назустріч знаменним датам, було здійснено незвичну акцію. Група викладачів та студентів здійснила просвітницький велопробіг, присвячений пам`яті священницького роду Ганкевичів, які походять із села Синьків і їхньої родинної гілки Храпливих, ім`я одного з яких носить Заліщицький коледж. Спортивно-просвітницька місія була здійснена по маршруту «Заліщики – Синьків – Заліщики». Після напутнього слова директора коледжу В.С. Глови на внутрішньому майданчику закладу, колона велосипедистів на чолі із заступником директора з виховної роботи І.Я Книшем, викладачами фізвихованя В.І Токарчуком, В.І Тимчуком, В.І Коритковським, а також В.А. Коньком, як добрим знавцем цього маршруту, вирушили в дорогу.

Сприятлива погода, піднесений настрій дозволили без пригод дістатися Синькова, де в місцевій школі делегацію заліщан тепло зустріли директор Л.Д Чубатий, вчителі та школярі, які зібрались в актовому залі. Любомир Дмитрович відзначив важливість зустрічі для встановлення міцних зв`язків між студентами та школярами. Він висловив особливе задоволення від того, що було піднято тему історії родини Ганкевичів, яка веде початок із Синькова. В свою чергу, керівник делегації І.Я Книш підкреслив, що велопробіг здійснено з двоякою метою: це пропаганда здорового способу життя та донесення інформації про родину Храпливих, якою по праву гордиться наш край.

Й. Й. Децовський - дослідник історії цієї родини, детально розповів, як вперше зустрівся з іменем Є.Храпливого у книзі «Чортківська округа», а згодом вияснив, що родина Храпливих дала Україні відомих людей – фізика Зенона Храпливого, професорів Івана та Євгена Храпливих.

Зокрема Євген – палкий пропагандист кооперативної ідеї, керівник потужного об'єднання «Сільський господар», яке діяло на Західної Україні в 20-30 роках минулого століття, автор більше 700 наукових публікацій. А мати синів Храпливих походить із священницького роду Ганкевичів, який пов'язаний із наддністрянським селом Синьків. Захоплено слухали школярі розповідь Йосипа Йосиповича про священика Олексія Ганкевича та його сімох дітей – чотирьох юнаків та трьох дівчат. Згодом троє з них стали священиками, один – відомим юристом в Кракові. А дочка Софія стала матір'ю майбутнього професора Євгена Храпливого. Після смерті батька в 1908 році, Євген виховувався у сім`ї Спиридона Ганкевича – відомого священика, який побудував церкву в селі Целіїв та сорок років очолював місцеву «Просвіту». Про життєвий та творчий шлях Євгена Храпливого розповіли студентки Ольга Горбач та Марія Ревуцька. Й.Й Децовський відзначив, що село Синьків, яке йде на зустріч своєму 590 – літньому ювілею має славну історію. Нині воно має охайний вигляд, завдяки підтримці знаменитого земляка. Проте варто було б започаткувати і музей, який мав би стати невід'ємною частиною дослідження славної історії Синькова.

На завершення зустрічі І.Я. Книш вручив директору школи Л.Д Чубатому книги Михайла Сопилюка про історію коледжу та щорічники-альманахи для бібліотеки. Завершувалась зустріч в Синькові. В ході її панував дух родини Ганкевичів – Храпливих девізом яких були слова «Бог, Україна, Знання». З Божим благословенням до візитерів звернувся парох церкви Перенесення Мощей Святого Миколая Чудотворця о.Петро Мельничин. А Любомир Дмитрович запевнив, що в майбутньому старшокласники здійснять подібний візит до заліщицьких студентів.

Війтик Ю.П., викладач коледжу

: