Search

Гідний приклад для наслідування

Гідний приклад для наслідування

Багатий цьогоріч наш коледж на ювілейні дати. Адже, ми святкуємо 120-у річницю заснування навчального закладу, 120-у річницю від дня народження Євгена Храпливого, 30-річчя об'єднання Копичинського і Заліщицького технікумів, 20-річчя знаходження в структурі НУБіП України, 30-річчя народного аматорського ансамблю пісні і танцю «Хлібодари», 10-у річницю жіночого клубу «Орхідея».

Різноманітні заходи заплановано в коледжі в рамках цих ювілейних дат, одним з яких є зустріч студентів коледжу з випускниками минулих років.

Студентські роки – це один із найцікавіших періодів в житті кожного із нас. Хіба можна забути веселе студентське життя?! Забути ті безтурботні роки юності, які залишаються в пам'яті, перше кохання, перші світанки, перші успіхи і невдачі. Адже саме коледж ділиться з випускниками скарбами знань, дає їм крила, вчить професіоналізму, стає путівкою в життя.

Така зустріч відбулась з студентами 34 групи. Студенти зустрілись з нашими випускниками: мамою Николайчук Мар'яни — Борейко (Николайчук) Марією Іванівною та мамою Данильців Христини — Квасницею (Данильців) Марією Василівною, які поділились цікавими спогадами.

Борейко (Николайчук) Марія Іванівна поступила в Заліщицький радгосп-технікум у 1994 році, на заочне відділення, який закінчила в червні 1996 року, отримавши кваліфікацію «бухгалтер».Будучи студенткою Заліщицького радгоспу - технікуму, Марія в 1994 році познайомилася з Олегом, який в подальшому став її долею та надійним супутником життя. На даний час Марія Іванівна працює в Заліщицькому районному центрі зайнятості на посаді провідного фахівця з питань зайнятості відділу взаємодії з роботодавцями. Вона поділилась з студентами чим займається державна служба зайнятості.

 

 

Розповіла, що Державна служба зайнятості — це централізована система державних установ, діяльність якої спрямовується та координується Міністерством соціальної політики України.

Діяльність Державної служби зайнятості базується на таких міжнародних принципах як:

безкоштовність наданих послуг;

доступність, тобто надання послуг у рівній мірі всім суб'єктам ринку праці, як тим, хто шукає роботу, так і тим, хто шукає робочу силу;

добровільність — відсутність будь-якого примушення у трудовому посередництві;

рівність — надання послуг усім громадянам без будь-якої дискримінації;

відкритість — надання повної інформації щодо працевлаштування, вільних робочих місць, діючих законодавчих актів стосовно зайнятості й безробіття.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» (ст. 19) Державна служба зайнятості виконує наступні функції:

  • аналізує і прогнозує попит та пропозицію на робочу силу, інформує населення й державні органи управління про стан ринку праці;
  • консультує громадян, власників підприємств, установ і організацій або уповноважені ними органи, які звертаються до служби зайнятості, про можливість одержання роботи і забезпечення робочою силою, про вимоги, що ставляться до професій, та з інших питань, корисних для сприяння зайнятості населення;
  • веде облік вільних робочих місць і громадян, які звертаються з питань працевлаштування;
  • надає допомогу громадянам у підборі підходящої роботи і власникам підприємств, установ та організацій або уповноваженим ними органам у підборі необхідних працівників;
  • організує при потребі професійну підготовку й перепідготовку громадян у системі служби зайнятості або направляє їх до інших навчальних закладів, що ведуть підготовку і перепідготовку працівників, сприяє підприємствам у розвитку та визначенні змісту курсів навчання і перенавчання;
  • надає послуги по працевлаштуванню та професійній орієнтації громадянам, які бажають змінити професію або місце роботи, вивільненим працівникам і незайнятому населенню; 
  • реєструє безробітних та надає їм допомогу у межах своєї компетенції;
  • бере участь у підготовці перспективних і поточних програм зайнятості та у розробці заходів щодо соціальної захищеності різних груп населення.

На сьогодні Державна служба зайнятості є активним посередником на ринку праці між роботодавцями і шукачами роботи, яка на безоплатній основі надає послуги із пошуку підходящої роботи та підбору персоналу, а також соціальні послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття та здійснює виплату матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою роботи.

Студенти почерпнули багато цікавої інформації про діяльність Державної служби зайнятості.

Також, не менш цікавою була зустріч з нашою колишньою студенткою Квасницею (Данильців) Марією Василівною. Марія Василівна поступила в коледж в 1996 році на спеціальність "Бухгалтерський облік і аудит". Куратором групи була Олійник Марія Дмитрівна. Студентське життя — це ті незабутні враження, моменти, перший залік, екзамен, нові знайомі, друзі, безсонні ночі та неймовірні емоції, через які проходить кожен студент — відзначила Марія.

 

 

Розпочала свою трудову діяльність Марія Василівна бухгалтером по розрахунках у житлово-комунальному підприємстві і до 2016 року працює у ПП "Порядок!". На даний час допомагає чоловікові вести бухгалтерію сімейного приватного бізнесу.

Гості відзначили важливість у їхньому житті отриманих знань, вагомі зміни у розвитку навчального закладу. І найкращим підтвердженням цих позитивних вражень є те, що їхні діти сьогодні навчаються в нашому коледжі. 

 

 

Прощалися, з надією зустрітися знову, тому що саме тут, у рідних стінах, чекає на випускників спогадів повінь, і хоча літа біжать, — тут зустрічають вони літа своєї молодості. Адже саме тут народилася їх любов до обраної професії, прагнення наслідувати своїх улюблених викладачів. Тут збагатили вони свої знання і вміння, свою майстерність і стали згодом гідними своїх наставників.

Студентам гості побажали здоров'я, натхнення, творчих злетів, успіхів у задачі державних іспитів. Викладачам побажали: «Старанних студентів, якими можна пишатися. Нехай же вчительські, нелегкі трудові будні приносять тільки радість і будуть плідними. А в родині панує тільки щастя і затишок. Здоров'я, любові, достатку і всіх життєвих благ всім викладачам!»

 

Г. Р. Глова,викладач коледжу, куратор 34 групи

: