Search

Практичні рекомендації для студентів у період сесії

СНПЧ А7 Курск, обзоры принтеров и МФУ

 

 Практичні рекомендації для студентів у період сесії

Сесія – непростий час навіть для самих старанних студентів.

Що робити, якщо хвилювання на екзамені заважає зосередитися? 
Як потрапити в розряд щасливців, які ходять на сесію як на свято? 
Чи можна перетворити процес підготовки в захоплююче заняття?
 

Невеликі поради допоможуть сконцентруватися і уникнути елементарних помилок.


СТУДЕНТАМ ПІД ЧАС СЕСІЇ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ 5 ЗОЛОТИХ ПРАВИЛ:

Правило I. Потрібно грамотно розподілити сили. Проаналізувати свій розклад: який екзамен складніший, який простіший. В процесі підготовки важливо враховувати, що будь-яка людина має свій біологічний ритм. У кожного з нас підйом сил, настрою змінюється спадом. У будь-якому випадку свої біоритми можна і потрібно використовувати на благо: в період підйому сил – вчити, а коли активність йде на спад – повторювати пройдене.

Правило II. Уникати зубріння. Механічно завчений текст має властивість безповоротно випаровуватися з пам'яті на екзамені. А щоб цього не сталося, знання треба систематизувати. Вивчаючи матеріал з того чи іншого екзаменаційного питання, постарайтеся запам'ятати найголовніше. Ця інформація в подальшому послужить своєрідним маячком. Якщо згадали ключовий факт, формулу, дату, то неодмінно прийде на розум ще що-небудь з того, що читали з даної теми. До речі, правильно розставити маячки допомагає викладач на консультації, тому пропускати їх не варто.

Правило III. Планування відпочинку. Сходіть фільм, посидьте у кафе з друзями або хоча б прогуляйтеся на свіжому повітрі. Не варто боятися, що упустите час і щось не встигнете вивчити. Навпаки, після відпочинку працездатність збільшиться.

Правило IV. Харчування повинне бути повноцінним і збалансованим. Не можна відмовлятися від обіду нібито через те, що треба готуватися. Відчуття голоду не допоможе добре засвоїти досліджуваний матеріал – скоріше навпаки. На час сесії також забудьте про дієти. Адже навіть сама мізерна з них – стрес для організму, а тут ще іспити. Подвійне навантаження! Фахівці настійливо рекомендують виключити з меню енергетичні напої. Ефективність їх, може, й висока, але недовговічна. Потім незмінно настає занепад сил, з яким буває важко впоратися.

Правило V. Займіться спортом. Під час сесії студенти в основному ведуть сидячий спосіб життя. Однак зробити вранці зарядку або сходити, наприклад, в спортзал чи тренажерний зал не завадить. З одного боку, це дозволить зняти напругу, а з іншого (фахівці давно це встановили) – рівень фізичної активності прямо впливає на душевний стан.


 Як успішно здати екзамен?

10 корисних порад від психологів

  1. Шукайте допомоги: запитайте у вашого викладача, як найефективніше підготуватися до іспиту та як поводитися на ньому.
  2. Влаштовуйте собі короткі перерви під час підготовки до іспиту. Якщо ваш мозок утомився, він не зможе запам'ятати нічого.
  3. Плануйте свій час.
  4. Відведіть достатній час на сон; харчуйтеся розумно.
  5. Займайтеся фізичними вправами — прогулюйтеся, бігайте, займайтеся спортом або будь-якою фізичною активністю, приємною вам.
  6. Залишайтесь позитивно налаштованими — не думайте про майбутнє або про можливий провал.
  7. Налаштуйтеся на перемогу й будьте готові зробити максимально від вас залежне.
  8. Будьте пильні - якщо ви почуваєтесь нездоровим, поговоріть із кимось про своє занепокоєння.
  9. Не будьте занадто розслабленим! Невеликий стрес навіть корисний, тому що змушує вас готуватися інтенсивніше.
  10. Чиніть розумно — якщо обговорення іспиту з друзями засмучує вас — не робіть цього! Забудьте про складний іспит! Що минуло, того не змінити й не виправити! 

П'ять способів усе встигнути!

Скористуйтесь цими способами у боротьбі із втомою,напруженням, браком часу.

  1. Плануйте завтрашній день. Заведіть блокнотик, у який щовечора записуйте, що вам треба зробити завтра. І обов'язково перевіряйте, чи все із запланованого встигли зробити.
  2. Не дивіться телевізор. Ваше життя набагато цікавіше, ніж життя героїв серіалу. Не забувайте, вам ще потрібно багато встигнути для свого майбутнього! Переконайтесь — життя без телевізора є.
  3. Навчиться відпочивати. Відпочинок теж потрібно занести до списку важливих справ. Тільки після доброго відпочинку, прогулянки відновиться ваша розумова працездатність і здатність запам'ятовувати складний навчальний матеріал.
  4. Переводьте увагу з одного заняття на інше. Зміна видів робіт усуває одноманітність. Після того, як ви 3 години просиділи за книжками, можете піти на консультацію до друзів або допомогти ближнім.
  5. Визначте пріоритети. Почніть свій день із вирішення важливого завдання. Менш важливі справи залиште на завтра. 

Контроль над екзаменаційним стресом

Загальні поради: як упоратися з екзаменаційним стресом?     

Повірте в себе. Ви не змогли б навчатися, якби були на це не здатні. А це значить, що якщо ви виділите достатньо часу і підготуєтеся до іспиту належним чином, то обов'язково його складете, без зайвого хвилювання.

Не намагайтеся завжди зробити все. Завжди бути успішним і тягтися до зірок – це прекрасно. Але при цьому необхідно дотримуватися балансу. Думаючи, що оцінка нижча за "відмінно" означає провал, ви зводите для себе гори марного стресу. Необхідно завжди намагатися робити все добре, але не забувати, що ніхто не може постійно залишатися ідеалом.

Плануйте й уживайте послідовних заходів для подолання проблем. Якщо чогось не розумієте в матеріалі курсу, то розладом і стресом ви не позбудетеся проблем. Необхідно вирішувати їх спочатку, дотримуючись порад викладача або шукати допомоги в товаришів.

Не тримайте все в собі. Шукаючи підтримки у друзів і ділячись із ними проблемами, ви значно знижуєте свою тривогу перед майбутнім іспитом.

Дивіться на все у перспективі. Іспити можуть здаватися вам найзначнішою подією зараз, але в контексті всього вашого далекого життя це лише невелика її частина.


 Як поводитися під час іспиту

  1. Позбутися хвилювання у перші хвилини іспиту допоможе глибоке дихання: зробить вдих, потім повільний видих, уявляючи при цьому, що вдихаєте цілющий кисень, енергію, а видихаєте – хвилювання, невпевненість.
  2. Не слід лякатися та засмучуватися у першу ж хвилину іспиту, що нічого не знаєш. Такого просто не може бути! Почніть із того запитання, на яке можете правильно відповісти. Поступово пригадуєте й інші відповіді.
  3. Якщо не знаєте відповіді, то краще запитання залишити й перейти до наступного. Якщо залишиться час, можна буде потім повернутися.
  4. Відповідайте впевнено, чітко формулюйте свою думку.

 

: