Search

Студентський гурток: "Мій рід, моя земля, моя Батьківщина"

Презентуємо роботу студентського науково-пошукового гуртка

«Мій рід, моя земля, моя Батьківщина»


При кабінеті історії у Відокремленому структурному підрозділі «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України» функціонує студентьский гурток «Мій рід, моя земля, моя Батьківщина».

Мета роботи гуртка:

  • Систематизація і поглиблення знань студентів про історію рідного краю та Батьківщини;
  • Формування та розвиток навичок науково-пошукової роботи;
  • Залучення гуртківців до участі у краєзнавчих акціях, тематичних заходах та експедиціях;
  • Дослідження історичних персоналій рідного краю, проводення зустрічей із цікавими особистостями, творцями сучасної історії;
  • Створення умов для розвитку високоморальної та глибоко-духовної особистості;
  • Виховування поваги до власної історії, любові до рідного краю.


Систематично представляємо результати гурткової науково-дослідної роботи на наукових конференціях різного рівня, зокрема цього року брали участь у VІ Всеукраїнській історико-краєзнавчій конференції «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ столітті» на базі Черкаського обласного центру туризму, краєзнавства і екскурсій (Михайлюк Арсен «Михайло Гайворонський – борець за українську державність»; Краснюк Вікторія «Подих забутої історії») та Всеукраїнській студентсько-учнівській науково-практичній конференції «Сучасна гуманітарна наука в інтерпритації молодих дослідників» на базі Нацоінального університету біоресурсів і природокористування України (Льорчак Анатолій «Національне піднесення у Заліщиках у 1918-1919 рр»; Тракало Анастасія «Видатні постаті у Заліщицькому краї»).

Гуртківці беруть участь у творчих конкурсах, зокрема 2 наших студентів перемогли в обласному етапі Всеукраїнської краєзнавчої акції «Українська революція: 100 років надії і боротьби».

В процесі змішаного навчання цього року у нас часто відбувалося засідання гуртка дистанційно, карантинні умови не стали для нас перешкодою у вивченні історії рідного краю.

Ми активно долучалися до участі в інтернет-олімпіаді на платформі «На Урок» з історії, маємо переможців в олімпіаді Осінь-2020 та Зима-2021.

Члени гуртка перемогли цього року в обласному етапі фотовиставки до Дня соборності України «Україна – це ми».

Гуртківці є редакторами історичної рубрики у студентській газеті «Успіх», де мають змогу випробувати себе у ролі журналістів, ведичи рубрику «Цей день в історї».

Члени гуртка мали змогу взяти участь у реалізації україно-польського проєкту «Пізнаємо-розуміємо. Польські та українські маршрути ідентичності». Його метою є виховання поваги до історії та культури народів-сусідів, взаєморозуміння молодих людей, збільшення толерантності та відкритості через пізнання національної ідентичності партнерів. Протягом тижня українські студенти спільно з польськими однолітками подорожували Польщею, відвідували визначні історичні місця та пізнавали польську культуру, а після цього польські друзі мали змогу побувати в Україні та відкрити для себе багатсво її історії звичаїв та традицій.

В умовах звичного навчання керівника гуртка традиційно проводять краєзнавчі екскурсії в межах міста, області та за її межами (Чернівці, Львів, Кам’янець-Подільський та на Івано-Франківщину). Такі краєзнавчі експедиції лягають в основу написання науко-пошукових робіт.

Члени гуртка активно брали участь у проведенні тижня історії, в ході якого було організовано флеш-моб, експозицію краєзнавчої літератури, конференцію та історичну вікторину на знання історії нашого навчального закладу.

Ми стаємо ініціаторами проведення історичних тематичних вечорів та виставок («Подвиг українських юнаків під Крутами», День пам’яті та примирення, «УПА - армія нескорених», «А ми тую славу збережемо» (присвячено річниці проголешення ЗУНР), День пам’яті жертв Голодоморів, пам’яті Небесної Сотні та ін.).

Гуртківці виступають ініціаторами організації великодньої вистаки, вивчають унікальність писанкового розпису, беруть участь у писанкових майстер-класах, активно беруть участь у святі вишиванки презентуючи власні вишиті вироби.

Гуртківці долучаються до роботи в музеї коледжу, допомагають збирати матеріали, формувати експозацію, створюють макети стендів, часто виступають екскурсоводами знайомлячи гостей та студентів нового набору з історієї навчального закладу

Студентство коледжу не є байдужим до тих подій, що відбуваються в Україні та дотримується активної громадянської позиції. В ході проведення акції «Напиши листа солдату», студенти віршами, прозою, малюнками чи просто кількома теплим словами, намагались підтримати захисників України. Також для дітей із зони АТО зібрано канцтовари, які передані волонтерам та відправлені на схід, викладачі та студенти надавали матеріальну допомогу для випускників коледжу, які перебувають в зоні АТО, взяли участь у проведенні флеш-мобу «Моя країна – єдина Україна».

Робота в гуртку надзвичайно цікава та багатогранна, ми намагаємося зберегти та примножити історичні та культурні надбання українського народу та гордимося з того, що є синами і дочками краю, що багатий визначними постатями та унікальними історичними пам’ятками.


Петрів Галина, викладач історії

: